Retkiruokaa

Tervetuloa tutustumaan yksinkertaiseen retkiruokaan.

Kaikki reseptit ovat kahdelle retkioloissa. Reseptit on testattu retkellä, jos ei erikseen toisin mainita.

Huomaat, että reseptini ovat enimmäkseen kasvisruokaa. Se heijastelee ruokavaliotani. Sitä paitsi kasvipohjaiset ruoka-aineet eivät pilaannu herkästi.

Sisällys


Vinkit parhaiksi raaka-aineiksi


Kuivaamisesta

Kuivaan itse ruokaa kasvikuivurilla pitkin vuotta.


Yleisiä ruokavinkkejä

Linkit


Mausteista

Mausteet ovat ruoan sielu. Älä väheksy mausteita edes retkellä. Uudelleensuljettavassa maustepussillinen painaa 10-20 grammaa. Ota mukaan ainakin nämä:

Puuroa


Aamupuuro

Ei turhaa keittelyä.

Ainekset:

Ennen reissua: Ei valmisteluita.

Valmistus: Laita hiutaleet, suola ja jauhe lautasille. Kaada kuumaa vettä päälle ja sekoita heti, ettei kökköönny. Hifistelijät voivat tehdä kiisselin erikseenkin.

Muusiruokia


Sienimuusi

Muusia omista sienistä. Ei testattu.

Ainekset:

Ennen reissua:

Valmistus: Liota kikherneitä 15-30 minuuttia. Lisää sienet liotusveteen pariksi minuutiksi. Valmista kastike pussin ohjeen mukaan ylimääräisellä nesteellä (muusin neste) ja lisää sitten loput aineet. Jos haluat hifistellä, tee kastike erikseen ja muusi toisessa astiassa.


Vönermuusi

Melkein kuin kebab ranskalaisilla. Tämä on niitä ruokia, jotka menevät voilla alas.

Ainekset:

Ennen reissua: Kuivata vöner. Siitä tulee kuivalihan kaltaista.

Valmistus: Liota vöneriä vähässä vedessä puolisen tuntia. Laita vöner ja muusijauhe lautaselle ja kaada kuumaa vettä päälle pussin ohjeen mukaan. Kuorruta voilla.

Pastaruokia


Makaroni ja nyhtökaura

Nopea ja herkullinen.

Ainekset:

Ennen reissua: Kuivaa nyhtökaura kuivurissa tai uunissa. Siitä tulee rapeaa. Pakkaa kaikki yhteen minigrippiin. Keittopussit voi laittaa minigrippiin avaamattomina tai varmaan avatakin.

Valmistus: Keitä puoisen litraa vettä, lisää aineet sinne ja keitä 3 min (makaronin ohjeen mukaan. Lämminkupit voi laittaa heti tai lopuksi.


Tacomakaroni

Makaronimössöä tacomausteella. Apinoitu amerikkalaisilta pitkänmatkanvaeltajilta. Testaamaton.

Ainekset:

Ennen reissua:

Valmistus: Liota papuja vähässä vedessä 15-30 min. Keitä makaronit ja vihannekset. Lisää muut loppuvaiheessa. Ravintohiivaa voi ripotella annoksen päälle.


Kylmä kuskussalaatti

Kiitos Ossi Määttä. Annosta on järkeistetty ja laitettu porkkanaa.

Ainekset:

Ennen reissua: Laita kuskus, vihannekset ja mausteet pussiin ja pähkinät ja rusinat sen sisälle toiseen pussiin. Öljy on erikseen pullossa.

Valmistus: Laita kuskus, vihannekset ja mausteet likoamaan. Itselläni on käytössä 7,5 dl kannellinen orthex-purkki, se tulee aika lailla täyteen vettä. Ossi oli liottanut suoraan minigrip-pussissa. Tunnin päästä sekoita, lisää öljy ja ripottele päälle pähkinät ja rusinat. Syö.

Teemun vinkki: Jos on kylmä ilma ja kaipaat lämmintä ruokaa, voit tehdä samoista aineista kuuman kuskuksen. Kaada kuuma vesi kuskussekoituksen päälle ja odota pari minuuttia.


Soijabolognese

Oi kun tähän vielä saisi pestoa ja juustoraastetta.

Ainekset:

Ennen reissua:

Valmistus: Liota papuja 30 minuuttia. Keitä spagetti, soija ja sipuli, 6 min tai ohjeen mukaan. Lisää pavut loppuvaiheessa. Sekoita spagettikastikeaine mukissa veteen ja lusikoi ruokaan. Mausta, hauduttele 5-10 min ja öljyä.

Energiaa 610 kcal/hlö + öljyn energia määrän mukaan. Suolaa 1,5 g7/hlö. Proteiinia hirveästi.


Pikapasta

Kikherneessä on potkua! Ruoka on yksinkertainen mutta ravitseva. Ota hiilihydraatit leivästä. Testaamatta.

Ainekset:

Ennen reissua: Ei valmisteluita

Valmistus: Keitä kikhernepastaa 3 minuuttia reilussa puolessa litrassa vettä. Lisää keittoaines.

Energiaa 200 kcal/hlö, proteiinia 8 g/hlö, suolaa 2 g/hlö. Syö lisäksi tukevat voileivät.


Tofuvihanneskuskus

Ei testattu.

Ainekset:

Ennen reissua:

Valmistus: Liota tofua ja hmp. Laita mausteet liotusveteen. Anna liota puolisen tuntia. Kiehauta puoli litraa vettä. Kaada se kuskuksen, sipulin ja porkkanan päälle. Lisää liotetut tähän ja mausta suolalla ja öljyllä.


Kikhernepasta tomaattikastikkeella

Ainekset:

Ennen reissua: Ei valmisteluita

Valmistus: Keitä pastaa ja sipulia 3 min, puolisen litraa vettä. Sekoita kastikeaine vesitilkkaan ja lusikoi se mukaan. Hauduta hetki.


Spagettitonnikala

Ainekset:

Ennen reissua: Ei valmisteluita.

Valmistus: Keitä spagetti. Kun kaadat vettä pois, jätä desi kattilaan. Sekoita lämmin kuppi mukaan. Asettele spagetti hienosti lautasille ja tonnikalat sen päälle.

Riisiruokia


Kikhernecurry kookoksella

Tätä tuoksuvaa risottoa tekee mieli syödä kotonakin.

Ainekset:

Ennen reissua:

Valmistus: Liota herne-maissi-paprikaa ja kikherneitä 15-30 minuuttia jos muistat. Keitä puolisen litraa vettä ja lisää riisi, hmp, kiknerneet ja kasvisliemijauhe. Keitä 10 min (riisin keitto-ohjeen mukaan). Lisää loppuvaiheessa (lämpimään) vesitilkkaan sekoitettu kookoskermajauhe ja mausteet. Jos käytät kuivattua currytahnaa, liota se etukäteen, ettet saa ruokaan sattumia. Lisää öljyä tai voita. Anna hautua sen aikaa kuin nälkä antaa myöten.

Mausteiden määrä maun mukaan, mutta luokkaa reilu 1 tl kutakin.

Energiaa n. 510 kcal/hlö + rasva. Jos 50 g voita niin 690 kcal/hlö. Suolaa vain oman suolauksen/kasvisliemijauheen käytön mukaan.


Chili sin carne

Kuumaa ruokaa kylmään päivään, tarvittaessa jopa tulista! Ei testattu.

Ainekset:

Ennen reissua:

Valmistus:

Energiaa 656 kcal/hlö. Hyvin papuisa. Suolaa 1,4 g/hlö.


Curry soijapapuhiutaleista

Perusruokaa. Kuskuksella tulee nopeasti.

Ainekset:

Ennen reissua: Ei esivalmisteluita, pakkaa kaikki samaan.

Valmistus: Keitä puolisen litraa vettä. Jos käytät kuskusta: laita ainekset veteen, sammuta keitin, anna hautua. Jos käytät riisiä, keitä riisin keitto-ohjeen mukaan.

Kuskuksen tapauksessa voit myös laittaa ainekset kylmään veteen ja syödä tunnin päästä!


Riisi, vihannes, pähkinärouhe ja voi

Parhaaseen kiinalaisen ravintolan tyyliin nimetty ruoka. Soveltuu vähemmän kulinaristisille syöjille.

Ainekset:

Ennen reissua: Pakkaa ainekset pussiin, pähkinät voi laittaa erikseen. Voi on leipätarvikkeiden kanssa voirasiassa.

Valmistus: Keitä riisi ja vihannekset noin puolessa litrassa vettä, lisää pähkinät (tai laita ne heti aluksi mukaan). Lisää kauhallinen voita ja tarvittaessa mausteita.


Tofu-curry

Testaamatta.

Itämaista ruokaa.

Ainekset:

Ennen reissua:

Valmistus: Liota tofua ja hmp:aa puolisen tuntia. Laita liotusveteen mukaan curry tai -tahna. Keitä riisi n. puolessa litrassa vettä kasvisliemijauheen kanssa. Lisää hmp ja tofu lopuksi. Sekoita kookoskermajauhe (lämpimään) veteen ja lusikoi sekaan. Hauduttele vielä 5-10 min.

Keittoja


Lämmin nuudelikuppi

Yksinkertaista mutta kuumaa.

Ainekset:

Ennen reissua: Kuivaa tölkillinen käyttövalmiita kikherneitä. Niistä tulee raksuja.

Valmistus: Liota kikherneitä 15-30 min. Laita ainekset lautasille ja kaada puolisen litraa kuumaa vettä päälle.


Pussikeitto, linssit ja muusi

Höystetty keitto. Ei kovin nopea. Ei testattu muusin osalta.

Ainekset:

Ennen reissua: Ei valmisteluita.

Valmistus: Huuhdo linssit. Sekoita keitto ohjeen mukaan kylmään veteen ja linssit mukaan, keitä n. 10 min linssit kypsäksi. Sakeuta leivänmuruilla tai muusijauheella.

Energiaa erään kanakeittoaineksen mukaan laskettuna: 520 kcal/hlö. Voilla ja kookoskermajauheella voi täydentää tai sitten syödä kaveriksi leipää. Suolaa 4,1 g/hlö.


Cashewnuudelikeitto

Apinoitu amerikkalaisilta pitkänmatkanvaeltajilta. Ei testattu.

Ainekset:

Ennen reissua: Ei erityisvalmisteluita.

Valmistus: Keitä liemi kuivavihanneksista ja mausteista. Kookoskermajauhe sekoitetaan lämpimään veteen. Laita nuudelit ja pähkinät lautasille. Kaada liemi päälle.

Erikoisruokia


Pinaattilätyt

Lätyt täytteellä tai ilman. Varaudu kunnon pannulla. Polttoainetta kuluu paljon. Parhaiten lätyt paistuvat oikealla pannulla nuotiolla, mutta kaasutrangiallakin voi yrittää. Spriillä ei paistu.

Täytettyjä lättyjä kuluu luonnollisesti vähemmän kuin täyttämättömiä. Määrät joudut arvioimaan itse. Testaamatta.

Ainekset:

Ennen reissua: Ei valmisteluita.

Valmistus:


Tortillat

Valmislätty ja valmistäyte. Ei testattu. Joskus on täytetty lättyjä meksikonpadalla, ja se toimi.

Ainekset:

Ennen reissua: Ei valmisteluita.

Valmistus: Tee meksikonpata soijarouheesta ohjeen mukaan. Laita täytettä tortillalätylle ja päälle juustoa. Yritä paistaa lättyä trangian pannulla niin, että juusto liimaa sen kiinni.


Hernekeitto

Oikeista herneistä keitetty hernekeitto hämmästyttää retkellä. Vaatii pitkää keittelyä.

Ainekset:

Ennen reissua: Liota kuivaherneitä yön yli. Murskaa ne 2-5 mm paloiksi esim. sauvasekoittimen leikkuriosalla. Kuivaa hernemurska uunissa leivinpaperilla, sekoita välillä.

Valmistus: Liota hernemurskaa pari tuntia. Keitä noin 20 minuuttia. Laita suola ja herneet keitinveteen heti ja muut aineet puolivälin tienoilla.

Eihän tässä mitään järkeä ole.

Vaihtoehtoinen tapa: Kaada valmishernekeitto leivinpaperille ja kuivaa uunissa. Palastele. Reissussa liota palaset kuumaan veteen.


Teksti Tiiti Kellomäki 2025, kuvat pääosin Tiiti Kellomäki. Retkisivuille