Nikolaksen poliittisia tekstejä. Nikolaksen kotisivu » Politiikkaa » Distributismi » Yrittäjyyden perusteista

Rakennusinsinööri Rauno Kangas kertoo yrittäjyyden perusteista Suomessa

Tämä teksti julkaistiin alunperin 14.2.2004 uutisryhmässä sfnet.keskustelu.talous otsikolla Yrittäjyyden perusteista ja olen kopioinut alkuperäisestä jutusta mielestäni oleellisen osan tähän:

...

Omasta mielestäni suomalainen yrittäjäympäristö on hieman jakomielinen.

Toisaalta yritysten perustamista ja alullepanoa monin keinoin kannustetaan ja tuetaan - joskus tuntuu, että jopa liiankin kanssa. Monille aloille yhteiskunnan tukemana tungetaan jopa ylitarjontatilanteesta huolimatta uusyrityksiä. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon aikoinaan muodissa ollut "joka niemennotkoon ja saarelmaan - talotehtaan tahtoisin nostattaa", joka 90-luvun laman jälkeenkin on jättänyt alalle tyypillisen 50 % käyttöasteen. Ehkä pääsyyllisiä tuohon vääristymään ovat kunnat, jotka takavuosina suolsivat valtavasti rahaa entuudestaan ylikilpaillun alan tukiaisiin. Suomen suurimmat talotehtaat sijaitsevatkin nykyisin hieman tuntemattomammilla paikkakunnilla Sonkajärvellä, Pyhännällä jne.

Toisaalta yritysten menestymismahdollisuuksia halutaan rajoittaa. Kaikkein suurimmaksi ongelmaksi monen yrityksen alkutaipaleella ei muodostukaan osinkotulojen verotus vaan yrityksen kokonaisverorasitus. Valtaosa niistä yrityksistä, joiden varaan nykyisenkin työttömyyden nujertaminen lankeaa, verotetaan yrittäjänsä tai yrittäjiensä henkilökohtaisena tulona - siis progressiivisen verotuksen keinoin. Näin voimakas progressio kuin Suomessa, ansaitsisi kyllä nimekseen agressio, sillä se toimii siten, että heti kun yritys ryhtyy menestymään, verottaja nappaa siitä leijonan vai pitäisikö sanoa karhun osan. Pahimmassa tapauksessa tuo terveen pääomanmuodostuksen kannalta haitallinen veroprosentin karkaaminen pilviin kurjistaa yrityksiä toisessa potenssissa, jos tuosta veronlisästä osuus käytetään vielä uusien yritysten yllyttämiseen samalle alalle.

Mielestäni Suomessa on ihan hyvä yrittää, mutta kasvaminen ja menestyminen on täällä ei toivottavaa - tai jopa lain vastaista.

Allekirjoittaneen veropoliittinen ohjelma:

Jos minulla olisi kaikki valta taivaissa ja maan päällä tai edes suomalaisessa veropolitiikassa, määräisin vielä tänään voimaan uuden kokonaisverolain, jossa jokaiselle kansalaiselle annettaisiin verovapaus tiettyyn euromäärään asti ja ylimenevältä osalta ottaisin tasaprosentin (tuloksena mielestäni nykyistä oikeudenmukaisempi progressio). Yritykset maksaisivat nettotuloksestaan vakioprosentin ja yritysveron hyvitysjärjestelmä säilytettäisiin ja laajennettaisiin myös pienyhtiömuotoihin. Sen jälkeen pitkän tähtäimen tavoitteeksi asettaisin henkilöverotuksen ja yhteiöverotuksen tasojen yhtenäistämisen tasolle noin 25%. Lopputuloksena olisi erittäin yksinkertainen ja helppohoitoinen verotus, joka kuitenkin huomioisi myös verotuksen oikeudenmukaisuusvaatimukset. Yhteiskunnan osallistuminen (tai sotkeutuminen) kansalaistensa elämään ja toimintaan sopeutettaisiin tuohon tulotasoon eli nykyistä holhoomista alemmalle tasolle - vähäväkisimmistä kuitenkin pohjoismaisen hyvinvointivaltion tavoin huolehtien. Sen jälkeen toivottaisin kaikille menestystä ja vapautta vaurastua (miljonäärin naapurina uskoisin omiinkin mahdollisuuksiini menestyä paljon enemmän kuin yhteiskunnan elätin naapurissa asuessani).

...

RAKENTAVIN TERVEISIN
RI Rauno Kangas
pientalotuotannon moniosaaja
www.kolumbus.fi/taloapu.rauno.kangas


Takaisin distributismi-sivulle