<-- takaisin Varjojen paratiisiin

Babylon 5: 4. tuotantokauden (2261) alkutilanne

Se oli tulen vuosi... Tuhon vuosi... Vuosi, jona otimme omamme takaisin. Se oli uudelleensyntymisen vuosi... Suuren surun vuosi... Tuskan vuosi... Ja riemun vuosi. Se oli uusi aika. Se oli historian loppu. Se oli vuosi, jolloin kaikki muuttui. Vuosi on 2261. Paikka: Babylon 5. - Lennier, Zack, G'Kar, Lyta, Vir, Marcus, Delenn, Londo, Franklin, Ivanova, Garibaldi, Sheridan

Varjosota on pysähdyksissä vuoden 2261 alkaessa. Ikivanhat viholliset, varjot, eivät olleet nuoremmille lajeille muuta kuin legendoja.

Kaikki tämä muuttui vuonna 2260. Varjot, jotka heräsivät tuhatvuotisesta unestaan muutama vuosi sitten ikiaikaisella kotiplaneetallaan, Z'ha'dumilla, palasivat pikkuhiljaa kuvioihin, ja nyt heidän pyrkimyksensä tunnetaan: evoluution nopeuttaminen karsimalla heikkoja ja puolustuskyvyttömiä nuorempia lajeja. Kulissien takana he usuttivat nuoremmat lajit toisiaan vastaan aiheuttaen näin sotia ja massamurhia. Varjot kysyvät kaikilta: "Mitä haluat?" He eivät etsi niinkään sotilaallista, vaan filosofista voittoa; universumia, jossa nuoremmat lajit tekevät mitä tahansa ja välittämättä seurauksista saavuttaakseensa päämääränsä. Tämä vaatii kaaosta, ja juuri kaaos on se, mitä varjot ovat muille päälajeille tuoneet.

Kun muut ensimmäiset poistuivat, vorlonit jäivät jäljelle vastustamaan varjojen filosofiaa. Kun varjot edustavat kaaosta, edustavat vorlonit puolestaan järjestystä: he etsivät samaa lopputulosta, siis nuorempien lajien edistymistä, mutta omilla ehdoillaan, pitivät nämä nuoremmat niistä tai eivät. Vorlonit pitävät kysymyksestä: "Kuka sinä olet?" Tämä on kysymys, joka johtaa itsetutkisteluun ja henkiseen kasvuun, muttei kasvuun tai tieteelliseen edistykseen.

Ikävä kyllä nämä ensimmäiset eivät vaivaudu taistelemaan itse filosofioistaan, vaan käyvät taistelunsa nuorempian lajien kanssa, joista näin on tahtomattaan tullut shakkinappuloita pelissä, jota moni ei edes ymmärrä käytävän.

Presidentti Clark johtaa Genevestä käsin Maan Allianssia. Clark pääsi vallankahvaan varjojen ja Psi-joukkojen avulla, joista jälkimmäinen on varjojen hallitsema virasto, joka aikanaan perustettiin ohjaamaan telepaatteja, joiden siemenet vorlonit aikanaan istuttivat ihmiskuntaan. ISN (InterStellar Network), joka nykyään on vain törkeä propagandakone, ohjaa kansalle ja ulkomaailmaan annettavaa tietoliikennettä. Toisinajattelijoita ahdistaa orwellilainen Yövahti-järjestö (Night Watch). Liikkumista Maan allianssin rajojen yli vaikeuttaa tiukka poikkeustilalaki, joka on julistettu "suojelemaan ihmisiä muukalaisvaikutteilta, jotka voisivat sytytyyää uuden tuhoisan sodan." Tähän asti Maan allianssi on pysytellyt varjosodan ulkopuolella, Clarkin muukalaiskammo ei vielä ole johtanut häntä iskemään muita lajeja vastaan. Vastarintaliikkeen olemassaolosta liikkuu huhuja, mutta muuta tietoa siitä ei ole.

Vielä vuosi sitten Babylon 5 oli Maan allianssin tukikohta, jonka rahoituksessa muutamat muukalaishallitukset olivat mukana. Kommodori Sheridan julisti aseman itsenäiseksi kesällä 2260 protestina Clarkin totalitaariselle hallinnolle. B5 on onnistunut säilyttämään autonomiansa tarjoamalla tukikohtan useille lajeille, joskin autonomia on eristänyt aseman väen kotona asuvista sukulaisistaan ja tuttavistaan. Varjosodan alettua toden teolla asemasta on tullut vorlonien perustaman ja varjoja vastustavan valon armeijan tukikohta.

Pääosin ihmisistä ja minbaareista kootut Rajavartijat (rangers) ovat valon armeijan ydin. He keräävät tietoa ja tekevät salaisia operaatioita häiritäkseen varjoja. Valon armeija koostuu narneista, minbaareista, ja muutamista vähäisemmistä lajeista, joidenka kaikkien mielestä varjoja pitää vastustaa hinnalla millä hyvänsä. Näin ollen he ovat vorlonien liittolaisia, ja itse asiassa vorlonit ovat olleet auttamassa valon armeijan perustamista tarjoamalla kehittynyttä teknologiaa White Star -taistelualusten rakentamiseen.

Vanha, henkisesti orientoitunut minbaarien laji, muistuttaa suurella pääluulla varustettuja ihmisiä. Tuhat vuotta sitten minbaarit taistelivat vorlonien tuella varjoja vastaan ja luottavat näin ollen vorloneihin kyselemättä. Minbaarit jakautuvat kolmeen kastiin: sotilaskastiin, uskontokastiin ja työläiskastiin. Poliittisen johtoelimensä, Harmaan neuvoston, viimevuotisen hajoittamisen seurauksena minbaarit ovat hajaantuneet. Uskonto- ja työläiskasti on antanut tukensa valon armeijalle, mutta ylpeä ja isolationistinen sotilaskasti pitää vähäisempien lajien kanssa huseeraamista typeränä pelleilynä.

Vain muutamat tietävät, että minbaareilla ja ihmisillä on jaettua historiaa: Jeffrey Sinclair, Babylon 5:n ensimmäinen komentaja, matkusti takaisin ajassa edelliseen varjosotaan ja toimitti mukanaan Babylon 4:n uudeksi sotilastukikohdaksi minbaareille. Minbaareille Sinclair esiintyi nimellä Valen, ja hänestä tuli suuri uskonnollinen johtaja ja minbaarin nykyisen yhteiskuntajärjestyksen perustaja, ja myöskin tulevista tapahtumista tietävä profeetta. Sinclairin matka avasi oven ihmisten ja minbaarien välille, ja minbaarien uskon mukaan minbaarisielut ovat alkaneet uudelleensyntyä ihmisruumiisiin. Tämän keksinnön seurauksena minbaarit lopettivat viime hetkillä Maan-Minbarin sodan 12 vuotta sitten; päätös, joka vieläkin kiukuttaa sotilaskastia.

Vielä hiljattain laskusuunnassa ollut Centaurin tasavalta liittoutui varjojen kanssa ja on kokenut uuden sotilaallisen ja poliittisen vallan nousun. Centaurit antavat varjojen jopa pitää tukikohtaa planeetallaan. Mielipuoli keisari Cartagia uskoo, että varjot nostavat hänet yhteistyönsä ansiosta jumaluuteen. Todellisuudessa kuitenkin näyttää siltä, että liitto tulee jättämään Cartagian kuolleeksi ja Centaurin raunioihin. Centaurit muistuttavat ihmisiä ruumiinrakenteeltaan; miehet pitävät hiuksiaan arvoasemaa osoittavassa töyhdössä, kun taas naisten päät ajellaan.

Ennen niin vahva Narnin valtakunta jäi centaurien ekspansionismin jyräämäksi, mikä on heille erityisen alentavaa, koska sama tapahtui heille myös satakunta vuotta sitten. Entinen Narnin suurlähettiläs G'Kar, joka nykyään asuu pakolaisena Babylon 5:llä, auttaa muiden narnien kanssa Babylon 5:n turvallisuuden takaamisessa. Narnit toimivat myös valon armeijan jalkaväkisotilaina. Narnit ovat ulkomuodoltaan liskomaisia ja he ovat helposti ärsyyntyviä.

Seuraavaksi: Päähenkilöt


Tämä käännös ©1999,2007 Henrik Herranen

Tämä sivu on käännös The Lurker's Guide to Babylon 5:n sivusta http://www.midwinter.com/lurk/universe/setting-4.html. Kiitos sivujen käyttöluvasta Steven Grimmille.


"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1999, PTN Consortium.
[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]