<-- takaisin Varjojen paratiisiin

Babylon 5: 4. tuotantokauden (2261) päähenkilöt

SciFi-asetelmistaan huolimatta Babylon 5 on kertomus ihmisistä, heidän tekemistään ratkaisuista ja niiden seurauksista. Babylon 5:n henkilöhahmot ovat yhtä mielenkiintoisia ja vaihtelevia kuin heidän kokemansa tilanteetkin.

[Sheridan] Kommodori John Sheridan - Bruce Boxleitner
Babylon 5:n komentaja ja - yhdessä Delennin kanssa - Valon armeijan johtaja. Sheridan, joka oli maaliiton upseeri ja Maan-Minbarin sodan sotasankari, on Babylon 5:n Maaliitosta eroamisen jälkeen joutunut myrskyn keskelle, jonka edessä kaikki muut ongelmat kalpenevat. Käynti Z'ha'dumissa, varjojen kotimaailmassa, koitui hänen kuolemakseen, mutta Lorien - yksi ensimmäisistä - herätti hänet uudelleen henkiin. Sheridanin uhrauksen seurauksena varjojen suurin kaupunki tuhoutui ja niiden eteneminen pysähtyi. Kokemus jätti monien silmissä Sheridanille sankarillisen ja mystisen auran, mistä hän itse ei ole erityisen ihastunut.

[Ivanova] Komentaja Susan Ivanova - Claudia Christian
Ivanova, joka on toinen komentoketjussa ja Babylon 5:n päivittäisasioista vastaava henkilö, on saanut jatkuvasti lisää vastuuta varjosodan alkamisen jälkeen. Taitavana pilottina ja taktikkona hänet määrätään usein valkotähtilaivaston johtajaksi. Ivanovan luontainen pessimismi, joka lähentelee fatalismin rajoja, olisi kestämätöntä ilman hänen kuivaa huumorintajuaan. Venäjän Pietarissa syntynyt ja Maassa kasvanut Ivanova on latentti telepaatti, "ei edes P1", mutta on viettänyt elämänsä piilotellen Psi-joukkoja heidän lakisääteisten lääkehoitojensa ajettua hänen äitinsä itsemurhaan.

[Delenn] Delenn - Mira Furlan
Virallisesti Delenn on minbaarien suurlähettiläs, joka oli minbaarien korkeimman hallitsevan elimen Harmaan neuvoston jäsen. Varjosota hajotti neuvoston ja Delennin kansan; nyt hän johtaa uskonnollista ja työläiskastia Valon armeijan toisena päällikkönä. Delennin voimakas usko kohtaloon, hänen uskonsa että hänen roolinsa sodassa on ennaltamäärättyä, sai hänet käymään läpi ihmisen ominaisuuksia antavan muodonmuutoksen. Aluksi tämä teki hänestä hyljeksityn, mutta kun ikivanhojat profetiat alkoivat käydä toteen, hän huomasi olevansa huomion keskipiste ja kannatettu. Delenn ja Sheridan ovat rakastuneet toisiinsa, mutta heidän suhteensa on sodan takia pantu lähes kokonaan jäihin.

[Garibaldi] Turvallisuuspäällikkö Michael Garibaldi - Jerry Doyle
Vastasi Babylon 5:n turvallisuudesta. Vaikka Garibaldin menneisyys on kirjava, ja siihen kuuluu monta asemaa ja melkoinen annos alkoholismia, hän näyttää lopultakin löytäneen kodin Babylon 5:llä. Garibaldi lohkoo mielellään vitsejä joka asiasta, mutta on pohjimmiltaan epävarma itsestään. Sheridanin ollessa Z'ha'dumissa varjot kaappasivat Garibaldin ja veivät psi-joukkojen tiloihin. Garibaldilla ei ole aavistustakaan, mitä hänelle siellä tehtiin, eikä muista koko kaappausta kunnolla. Paluunsa jälkeen hän on tullut hyvin ärtyisäksi ja hyvin epäileväksi Sheridanin ja Valon armeijan toimia kohtaan.

[Franklin] Tri Stephen Franklin - Richard Biggs
Työlleen omistautunut ksenobiologian (muukalaisten biologia) erikoisasiantuntija, ja Babylon 5:n lääkärikeskuken johtaja. Kokeellisessa lääketieteessä kyntensä teroittanut lääkäri ei aina osaa käyttäytyä potilaiden kuullen niin kuin pitäisi. Hänen voimakas moraalintuntonsa ajaa hänet aika ajoin ristiriitoihin velvollisuuksiensa kanssa, joihin kuuluu ylilääkärinä oleminen sadoista maailmoista tulleille ja kulttuuriltaan kirjavan taustan omaaville muukalaisille, joista jotkut näkevät hänen roolinsa eri lailla kuin hän itse. Franklinin tiedetään rikkovan sääntöjä, kun hän tuntee asiansa olevan riittävänä tärkeän. Hän pitää ilmaista klinikkaa Alakerrassa (Downbelow section) niille, joilla ei ole varaa sairaalahoitoon. Lisäksi hän hän ylläpitää "maanalaista rautatietä" telepaateille, jotka eivät halua Psi-joukkojen löytävän itseään. Noin kolmenkymmenenviiden vuoden ikäinen lääkäri vietti vuosia liftaten avaruudessa lääkärintaitojaan vastaan saadakseen tilaisuuden tutkia uusia elämänmuotoja.

[Mollari] Suurlähettiläs Londo Mollari - Peter Jurasik
Londo, joka on entinen centaurien Babylon 5:n suurlähettiläs, ylennettiin kotiplaneettansa turvallisuuden päävartijaksi, ja hänestä tuli osa centaurien hovia. Londo oli aikanaan merkityksetön henkilö, rappeutunut ylhäisön edustaja mitättömästä perheestä, mutta hänen sopimuksensa varjojen kanssa, sopimus jonka hintaa hän ei ymmärtänyt ennen kuin oli liian myöhäistä, päästi hänet vallankahvaan ja tekevät hänestä todennäköisesti seuraavan keisarin. Väsyneenä maailmaan ja tapahtumiin, jotka hallitsemattomasti kieppuvat hänen ympärillään, London sarkastinen huumorintaju on lähestulkoon tukahtunut kokonaan. Hän on kuin munankuorien päällä kävelijä, ja joutuu valitsemaan sanansa tarkasti, ettei aiheuttaisi enempää vahinkoa.

[G'Kar] Suurlähettiläs G'Kar - Andreas Katsulas
Edusti Narnin valtakuntaa, kun sellainen vielä oli olemassa, mutta on nyt Centaurin etsintäkuuluttama pakolainen. Sheridan myönsi G'Karille turvapaikan Babylon 5:llä, mitä tämä käyttää vastarintaliikkeen organisoinnin tukikohtana. Vorlonien manipuloinnin ansiosta G'Kar uskoo kansansa tehtävänä olevan toimia uhrilampaina, ja että heidän pitää uhrata itsensä suurempien tavoitteiden edessä. G'Kar on kansalleen jonkinlainen hengellinen johtaja, ja jo yli vuoden kestänyt pakolaisuus on antanut hänelle mielenrauhan ja huomattavan vakaumuksen.

[Kosh] Suurlähettiläs Kosh - Jeffrey Willerth
Alkuperäisen äänen suunnitteli Chris Franke.
Englanninkielinen käännös: Ardwight Chamberlain.

Aseman toinen vorlonien suurlähettiläs, joka lähetettiin varjojen tappaman ensimmäisen korvaajakso, on syrjäänvetäytyvä ja synkkä persoonallisuus, joka tuntuu pitävän aseman muita olentoja hyvin alhaisessa arvossa, tai jopa inhoavan heitä. Kuten kaikki vorlonit, hän käyttää julkisilla paikoilla liikkussaan vahvaa kohtaamispukua salatakseen todellisen olemuksensa. Kun hän vaivautuu puhumaan muiden kanssa, hän kommunikoi monimutkaisilla musiikkisarjoilla, jotka hänen kohtaamispukunsa kääntää englanniksi. Ainoa henkilö asemalla, joka tietää juuri mitään Koshista on hänen apurinsa Lyta Alexander, jonka ruumista Kosh käyttää halutessaan matkustaa tuntemattomana.


Suurlähettiläiden avustajat

[Cotto] Vir Cotto - Stephen Furst
London apuri. Virin mielestä London viimeisen puolentoista vuoden päätökset ajavat centaurit itsetuhoiselle ja moraalisesti väärälle polulle, ja alkaa olla riittävän rohkea sanoakseen tämän mielipiteensä ääneen. Vir tuntee asemansa voimattomaksi: hän on tärkeiden päätösten lähellä, muttei pääse vaikuttamaan niihin.

[Lennier] Lennier - Bill Mumy
Delennin avustaja, joka tulee suoraan luostarista Minbarilta. Hän kohtelee Delenniä lähes pyhänä olentona ja hyväksyy tämän muutoksen kyselemättä. Lennier on valmis vaikka uhraamaan henkensä Delennin puolesta. Vaikka Lennier onkin suljetun kasvatuksensa takia säilyttänyt tietynlaisen viattomuuden, hän on alkaa pikkuhiljaa oppia diplomatiaa Babylon 5:n komennuksellaan.

[Alexander] Lyta Alexander - Patricia Tallman
Entinen Psi-joukkojen telepaatti ja itse asiassa ensimmäinen asemalle komennettu telapaatti. Kolme vuotta sitten hän luotasi lähettiläs Koshin. Tämä kokemus muuttaa häntä pysyvästi, ja johti lopulta siihen, että hänestä tuli Koshin apuri. Alkuperäisen Koshin kuoltua Lyta ei ole enää ollut yhtä tyytyväinen työhönsä, koska alkuperäisen Koshin seuraaja ei välitä hänen hyvinvoinnistaan. Lyta kuitenkin uskoo vorlonien asian oikeutukseen, joten hän jatkaa palvelustaan.

Sivuhenkilöitä

[Cole] Marcus Cole - Jason Carter
Babylon 5:lle kiinteästi komennettu Vartija Marcus on urhea ja taitava soturi, jonka sarkastinen äly on ristiriidassa hänen vankkumattoman päättäväisyytensä ja lojaalisuutensa kanssa. Marcus taistelee Valon armeijan puolella, koska hänellä ei ole enää mitään muuta jäljellä; hänen parheensä rippeet tapettiin varjojen hyökkäyksessä. Marcus tuntuu ihastuneen komentaja Ivanovaan, vaikkakin tämä tuntuu suhtautuvan lähestymisyrityksiin melkoisella varauksella.

[Allan] Zack Allan - Jeff Conaway
Garibaldin apuri Zack on innokas ja luotettava, joskaan ei välttämättä aseman välkyin henkilö. Garibaldin poissaollessa aseman turvallisuudesta huolehtiminen siirtyi Zackille. Auktoriteetti näyttää antaneen Zackille itseluottamusta, ja hän uskaltaa sanoa mielipiteensä helpommin.

[Theo] Veli Theodore - Louis Turenne
Dominikaanimunkki, joka vierailee asemalla oppiakseen toisten lajien uskomuksista.

[Morden] Morden - Ed Wasser
Jäi varjojen vangiksi oltuaan samalla tutkimusretkellä kuin Sheridan vaimo, ja työskentelee nyt heille. Mordenia seuraa aina yksi tai kaksi varjoa, vaikkakin varjot ovat näkymättömiä useimmille ihmisille. Touhuaa kulissien takana ja on aina valmis puhumaan London kanssa sekä välittämään viestejä tämän ja "yhteistyökumppaneidensa" kanssa. Sheridanin Z'ha'dumin retken seurauksena Morden on nyt fyysisesti lähes hirviön kaltainen, ja hän kulkee vajoissa peittäen kasvonsa viittansa hupulla.

[Lorien] Lorien - Wayne Alexander
Lorien, joka on vanhin hengissä oleva Ensimmäinen, eli Z'ha'dumissa, kunnes Sheridan tuli vierailulle. Lorienissa on enemmän kuin mitä päälle näkyy - hän voi vierailla toisten unissa ja siirtää paloja valtavasta elinvoimastaa toisille. Lodien on pahoillaan varjojen ja vorlonien konfliktista ja haluaa auttaa Sheridania lopettamaan sen. Hän on esittänyt kolmannen kysymyksen varjojen ja vorlonien kysymyksen lisäksi: "Miksi olet täällä?" Ehkä se on kysymys, joka ihmiskunnaltakin vielä kysytään.

[Bester] Bester - Walter Koenig
Kuuluu Psi-poliiseihin, Psi-joukkojen eliittiryhmään, joidenka tehtävänä on mm. jäljittää karanneita telepaatteja. Korkean P12-luokituksensa ansiosta - joka on selvästi Lytan P5:ttä korkeampi - hän on saanut kohtalaisesti valtaa joukoissa. Bester vastustaa varjojen vaikutusta Psi-joukoissa, ja työskentelee kulissien takana Valon armeijan laskuun.

[Corwin] Lt. Corwin - Joshua Cox
Komentoportaan kolmas komentokeskuksessa (C&C) heti Sheridanin ja Ivanovan jälkeen. Corwin on ujo mutta hyväntahtoinen, uskollinen upseeri.

Tämä käännös ©1999 Henrik Herranen

Tämä sivu on käännös The Lurker's Guide to Babylon 5:n sivusta http://www.midwinter.com/lurk/universe/cast-4.html ja sitä seuraavasta sivusta. Kiitos sivujen käyttöluvasta Steven Grimmille.


"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1999, PTN Consortium.
[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]