<-- takaisin Varjojen paratiisiin

Babylon 5: 3. tuotantokauden (2260) alkutilanne

[Ivanona vakavana]
Babylon 5 oli paras ja viimeinen rauhantoivomme. Se epäonnistui. Mutta varjosodan vuonna siitä tuli jotain suurempaa: paras ja viimeinen voitontoiveemme. Vuosi on 2260. Paikka: Babylon 5. - Komentaja Ivanova

Babylon 5 on epäonnistunut tehtävässään. Sota on alkanut ja vetää nopeaan tahtiin mukaansa kaikkia tärkeimpiä lajeja.

[Sheridan] Maan Allianssi on vastuussa asemasta ja sitä ympäröivästä avaruudesta. Allianssin korruptoitunut johto, johdossaan presidentti Clark, on läheisissä yhteyksissä Psi-joukkoihin (jaksojen tekstityksissä psykot), joka on ihmistelepaattien löytämiseen ja kouluttamiseen tarkoitettu organisaatio, mutta joka enenevissä määrin näyttää saaneen valtaa hallituksen ohjailussa sen palvelemisen sijaan. Yövahdiksi kutsuttu Orwellilainen järjestö pyrkii hiljentämään kaikki epäilyksen merkit ja ohjaa tottelemattomia yhteiskunta-aineksi uudelleenkoulutukseen. Maa on ottanut kyseenalaisen poliittisesn kannan liittoutuessaan laajentumishaluisen Centaurin keisarikunnan kanssa toivoessaan Maan säilyvän vahingoitta centaurien hyökätessä vähäisempien lajien kimppuun, jotka Maa aikanaan pelasti. Babylon 5:n komentaja, kommodori Sheridan (kuvassa), apunaan pieni joukko, yrittää salaa saadakseen vallan käännettyä nykyisiltä hallitsijoilta. Moraalisesti heitä tukevat todisteet, jotka osoittavat presidentti Clarkin olevan suoraan vastuussa edeltäjänsä salamurhasta.

[Londo Mollari] Centaurin tasavalta, vielä viime vuonna laskusuunnassa ollut imperiumi, on taas laajentumisen tiellä. Sopimus tuntemattoman lajin kanssa on auttanut suurlähettiläs Londo Mollaria (kuvassa) palauttamaan osan centaurien menneestä loistosta. Vaikuttaa kuitenkin vain ajan kysymykseltä, koska sopimuksen hinta tulee paljastumaan centaureille. Vaikka centaurit vaikuttavat ensinäkemältä varsin ihmismäisiltä, vaikkeivät ole heille mitään sukua. Centaurinaiset ajelevat päänsä kaljuiksi, miehet pitävät hiuksiaan riikinkukkomaisissa kampauksissa, joiden pituus osoittaa käyttäjänsä sosiaalisen aseman. Centaurien keisari on nukkehallitsija, joka on täysin London nostamien sukujen vallan alla.

[G'Kar] Entinen valtalaji, Narnin valtakunta, on hiljan nujerrettu centaurien brutaalin hyökkäyksen seurauksena, minkä nöyryyttävyyttä lisää se, että narnit ovat ennenkin kokeneet centaurien miehityksen. Entinen suurlähettiläs G'Kar (kuvassa), yksi niistä harvoista, jotka tietävät, etteivät centaurit toimi yksin, johtaa Babylon 5:ltä vastarintaliikettä, vaikka vaikuttaakin siltä, että hänen mahdollisuutensa kotiplaneettansa vapauttamiseen ovat heikot. Narnit ovat liskomaisia otuksia ja helposti ärsyyntyviä. Centaurien asettamat tiukat säännöt (mukaan lukien se, että centaurin tappajan koko perhe tapetaan) ovat pakottaneet narnit olemaan varovaisia toimissaan.

[Lennier] Maan entinen vihollinen, Minbarin Federaatio, on edelleenkin osoittanut kiinnostusta ja ystävyyttä ihmiskuntaa kohtaan, joskaan ei ole varmaa, kauanko tämä tilanne jatkuu. Minbaarien johtoelimen, Harmaan neuvoston, valtasuhteet ovat siirtyneet soturikastin eduksi, jonka jäsenistä monet eivät vieläkään ole hyväksyneet Minbarin antautuista Maalle kaksitoista vuotta sitten. (Vain neuvosto ja muutamat harvat ulkopuoliset tietävät, että sota loppui, kun neuvosto havaitsi joidenkin ihmisten kantavan minbaarien sieluja.) Minbaarit ovat olleet valtalaji jo yli vuostuhannen ajan, ja olivat tärkeässä asemassa, kun varjot viimeksi kukistettiin tuhat vuotta sitten.

[Kosh] Vorlonin imperiumista tiedetään hyvin vähän. Vorlonit ovat ikivanha laji; viimeinen vanhemmista lajeista, joita kutsuttiin yhteisnimellä ensimmäiset, jotka hallitsivat Linnunrataa miljoonia vuosia sitten. Vorlonit ovat vierailleet vähäisemmissä maailmoissa pitkän aikaa ja ehkä jopa manipuloineet näitä omiin tarkoituksiinsa. Se, että ne harvat, jotka ovat vorlonin nähneet ilman kohtaamispukua, tunnistavat ne pyhinä hahmoinaan, tuntuu tukevan tätä. Vorlonit ovat varjojen vanhimpia vihollisia, ja vorlonit jäivät jäljelle muiden ensimmäisten jälkeen auttamaan sodassa varjoja vastaan. Vorlonit pystyvät projisoimaan kuvia ihmisten mieliin, mikä epäilemättä on osittain vastuussa heidän subjektiivisesta ulkomuodostaan.

[Morden] Varjot ovat jopa vorloneitakin vnahempi pimeä valta. Miljoonien vuosien aikana ne ovat taistelleet ensimmäisiä vastaan. Viimeinen Suuri Sota varjoja vastaan oli kymmenentuhatta vuotta sitten; luultuaan voittaneensa nämä lopullisesti ensimmäiset lähtivät. Tuhat vuotta sitten varjot nousivat jälleen, mutta voitettiin liittoumalla, jossa olivat mukana muutamat jäljellä olleet ensimmäiset ja mm. minbaarit. Nyt, kun ensimmäisistä ovat vain vorlonit jäljellä, varjojen voitto näyttää varmalta. Mikä varjojen tavoite on, ei ole selvää kenellekään, paitsi ehkä varjojen edusmiehelle Mordenille (kuvassa). Varjot kulkevat yleensä näkymättöminä, vaikkakin jotkut pystyvät vaistoamaan niiden läsnäolon.

Vartijat (rangers) ovat maanalainen "valon armeija", joka on muodostettu hankkimaan tietoa ja suorittamaan salaisia operaatioita sodassa varjoja vastaan. Delennin, Sinclairin (entinen Babylon 5:n komentaja ja nykyinen Maan Minbarin-suurlähettiläs) ja Sheridanin organisoimat vartijat ovat vannoneet taistelevansa henkeen ja vereen tulevaa pimeyttä vastaan. Vartijat tunnistaa rintamerkistä, joka kuvaa ihmisen ja minbaarin ulkonäön elementtejä.

Babylon 5:n alkuperäinen rauhantehtävä on epäonnistunut, mutta siitä on tullut jotain suurempaa: mahdollisuus voittoon. Varjoja vastaan luodut liitot ovat kuitenkin uusia eivätkä ehkä vielä valmiita voittamaan sotaa. Tällä välin Maan hallitus noudattaa omaa toimintasuunnitelmaansa, eikä siitä odoteta olevan apua pimeyttä vastaan taistellessa.

Seuraavaksi: Päähenkilöt


Tämä käännös ©1998 Henrik Herranen

Tämä sivu on käännös The Lurker's Guide to Babylon 5:n sivusta http://www.midwinter.com/lurk/universe/setting-3.html. Kiitos sivujen käyttöluvasta Steven Grimmille.


"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1998, PTN Consortium.
[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]