<-- takaisin Varjojen paratiisiin

Babylon 5: 1. tuotantokauden (2258) alkutilanne

[Vakava Sinclair]
Oli ihmiskunnan kolmannen ajan aamunkoitto, kymmenen vuotta Maan ja Minbarin sodan jälkeen. Babylon-projekti oli toteutunut unelma. Sen tehtävänä oli uuden sodan estäminen tarjoamalla paikka, jossa ihmiset ja muukalaiset pystyisivät selvittämään kiistansa rauhanomaisesti. Se on satama, toinen koti diplomaateille, huijareille, yrittäjille ja kulkijoille. Ihmisiä ja muukalaisia kiedottuna kahteen ja puoleen miljoonaan tonniin pyörivää metallia, yksin yön pimeydessä. Se voi olla vaarallinen paikka, mutta se on samalla viimeinen ja paras rauhantoivomme. Tämä on viimeisen Babylon-aseman tarina. Vuosi on 2258. Paikan nimi on Babylon 5. - Komentaja Sinclair

Viimeisen Babylon-aseman valmistuessa vuonna 2257 galaksi on hauraassa rauhan tilassa. Babylon 5 toimii kuten on suunniteltukin, purkaen viiden päälajin erimielisyyksiä ja toimien välityspaikkana tähtienväliselle kaupalle ja tiedonvälitykselle.

[Sinclair] Genevessä päämajaansa pitävä Maan allianssi on vastuussa asemasta ja sitä ympäröivästä avaruudesta. Maaliittoa johtaa presidentti Luis Santiago, suoraviivainen poliitikko, joka arvostaa suuresti Maan osuutta Babylon 5:n toiminnassa. Mainittakoon samalla eräs Maan hallituksen haara, Psi-joukot, jotka ovat vastuussa ihmistelepaattien hallinnasta ja koulutuksesta. Kuvassa Jeffrey Sinclair, Babylon 5:n komentaja.

[Delenn] Maan entinen vastustaja, Minbarin Federaatio, on suurin Maan ulkopuolinen Babylon 5:n rahoittaja. Minbaarit ovat vanha, henkistä elämää korostava ihmismäinen laji, joiden silmiinpistävimpänä piirteenä on päätä suojaava paksu luukerros. Minbaareja johtaa Harmaa neuvosto, jossa on kolme jäsentä kustakin minbaarien kolmesta kastista. Syy, miksi minbaarit antautuivat Maan ja Minbarin sodan voiton kynnyksellä on tarkkaan varjeltu salaisuus, kun taas soturikastin tyytymättömyys tapahtuneeseen on kaikkien tiedossa. Vielä nykyäänkin antautuminen synnyttää kitkaa minbaaripiireissä.

[Londo Mollari] Centaurit olivat ensimmäiset ihmisten kohtaamat muukalaiset. Fyysisesti he näyttävät lähestulkoon ihmisiltä, ja itse asiassa väittivätkin aluksi, että ihmiset olisivat Centaurin kadonnut siirtokunta (väite, jonka he pian peruivat, kun ihmiset olivat huomanneet etteivät yhtäläisyydet olleetkaan aivan niin suuret). Centaurinaiset pitävät päitään kaljuina; miehet taas kampaavat hiuksensa pystyyn taakse, ja kampauksen pituus ilmoittaa omistajansa arvoaseman. Centaurin tasavalta on siirtomaitaan pikkuhiljaa menettävä hiipuva imperiumi - paljolti samassa tilassa kuin brittiläinen imperiumi.

[G'Kar] Narnit ovat yksi lajeista, jotka aikoinaan olivat Centaurien vallan alla, jotka ajoivat centaurit pois maailmastaan vuosisadan kestäneen näännytyssodan jälkeen. Nyt Narnin hallitus rakennuttaa mahtavaa sotakoneistoa ja yrittävät sovittaa kärsimänsä vääryydet agressiivisella laajentumispolitiikalla. Suurin osa narneista ei kierisi tunnontuskissa, vaikka centaurit hävitettäisiin kokonaan, ja kaikesta näyttää ettei tähän mene välttämättä kovinkaan pitkää aikaa.

[Kosh] Viimeinen päämaailmoista, joilla on edustus Babylon 5:llä on Vorlonin imperiumi. Vorloneista ei tiedetä juuri mitään; ei edes sitä, miltä heidän Babylon 5:n lähettiläänsä näyttää, tämä kun pukeutuu paksuun suojapukuun. Ei tiedetä edes sitä, käytetäänkö suojapukua pitämään sisällään muille epäterveellistä ilmaa, vai vain suojaamaan katseilta. Vorlonit ovat mahtava laji; yksikään heidän imperiuminsa alueelle lähetetty tutkimusalus ei ole palannut. Heillä tuntuu olleen tekemistä minbaarien kanssa menneisyydessä, mutta kumpikaan osapuoli ei juuri halua keskustella asiasta julkisesti.

[Puolueettomat maailmat] Kullakin viidestä päämaailmasta on suurlähettiläänsä Babylon 5:n neuvostossa, vähän kuin YK:n perustajamaat. Lisäksi useat hallitukset kuuluvat Puolueettomiin maailmoihin, jolla on myös edustus neuvostossa. Puolueettomat maailmat ovat suurimmaksi osaksi Maan puolella, koska Maa auttoi useita heistä aikanaan hävittämään kokonaan soturilajin, joka hyökkäsi monien maailmoihin.

Narnien agressiivinen käytös samoin kuin ihmisten ja minbaarien sotilaskastin (jonka valtaosalle uusintaottelu sopisi hyvin) jännitteet uhkaavat toistuvasti rauhaa. Ja pitkään säilyneet mysteerit keikuttavat vielä venettä: minbaarien antautuminen, Babylon 4:n katoaminen, vorlonien todellinen luonne ja merkitys, Maasta kantautuvat huhut pimeistä kähminnöistä.

Seuraavaksi: Päähenkilöt


Tämä käännös ©1997 Henrik Herranen

Tämä sivu on käännös The Lurker's Guide to Babylon 5:n sivusta http://www.midwinter.com/lurk/universe/setting-1.html. Kiitos sivujen käyttöluvasta Steven Grimmille.


"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1997, PTN Consortium.
[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]