<-- takaisin Varjojen paratiisiin

Babylon 5: 1. tuotantokauden (2258) päähenkilöt

SciFi-asetelmistaan huolimatta Babylon 5 on kertomus ihmisistä, heidän tekemistään ratkaisuista ja niiden seurauksista. Babylon 5:n henkilöhahmot ovat yhtä mielenkiintoisia ja vaihtelevia kuin heidän kokemansa tilanteetkin.

[Sinclair] Komentaja Jeffrey Sinclair - Michael O'Hare
Babylon 5:n komentaja ja Maan allianssin edustaja. Linjan taistelusta elossa selvinneenä Sinclair aika ajoin kaihoaa taistelulentäjäpäiviään, ja osittain tästä syystä ottaa turhankin suuria henkilökohtaisia riskejä. Hän ei tunne oloaan mukavaksi nykyisessä asemassaan eikä oikein ole varma, miksi juuri hänelle annettiin näin korkea-arvoinen komentajan ja diplomaatin virka; hänen jäykkä käytöksensä johtuu ehkä siitä, ettei hän ole varma selviytymisestään näin rankassa työssä. Sinclair on syntynyt Marsin siirtokunnassa ja on 39-vuotias.

[Ivanova] Varakomentaja Susan Ivanova - Claudia Christian
Varakomentaja ja Babylon 5:n päivittäisasioista vastaava Ivanova on kunnianhimoinen urakiipijä. Hän voi olla ajoittain hankala ja pessimistinen, mutta hänellä on kuiva huumorintaju, jota hän joskus jakelee rentoutuessaan. Venäjän Pietarissa syntyneellä upseerilla on kaunoja Psi-joukkoja vastaan: he huomasivat hänen äitinsä olevan uinuva telepaatti ja antoivat tälle lain vaatimia lääkekuureja, jotka ajoivat tämän lopulta itsemurhaan. Ivanova on uusi henkilö asemalla ja hukuttaa itsensä töihin; hänellä ei ole montaa ystävää eikä juuri perhettäkään.

[Garibaldi] Turvallisuuspäällikkö Michael Garibaldi - Jerry Doyle
Vastaa Babylon 5:n turvallisuudesta. Garibaldin menneisyys on kirjava, ja siihen kuuluu monta asemaa ja melkoinen annos alkoholismia. Sinclair poimi hänet töihin, koska miehet olivat ennestään tuttuja. Sinclair kun tiesi, että Garibaldi olisi itsepintainen, eikä välitä poliittisesti korrekteista toimintatavoista - Sinclairin sanoin: "raivostuttava mies". Garibaldi lohkoo mielellään vitsejä joka asiasta, mutta on pohjimmiltaan epävarma itsestään.

[Winters] Talia Winters - Andrea Thompson
Babylon 5:n pysyvä telepaatti, psi-luokitukseltaan P5, on asemalla ensimmäisellä yksinkomennuksellaan, ja häntä sitovat tiukasti Psi-joukkojen säännöt ja määräykset. Hän myy telepaattisia palveluitaan liikemiehille ja auttaa aika ajoin Sinclairia neuvotteluissa. Psi-joukot kasvattivat ja kouluttivat Wintersin, mikä tekee heistä käytännössä Wintersin perheen.

[Franklin] Tri Stephen Franklin - Richard Biggs
Työlleen omistautunut ksenobiologian (muukalaisten biologia) erikoisasiantuntija Franklin johtaa Babylon 5:n sairaalaa. Kokeellisessa lääketieteessä kyntensä teroittanut lääkäri ei aina osaa käyttäytyä potilaiden kuullen niin kuin pitäisi. Hänen voimakas moraalintuntonsa ajaa hänet aika ajoin ristiriitoihin velvollisuuksiensa kanssa, joihin kuuluu ylilääkärinä oleminen sadoista maailmoista tulleille ja kulttuuriltaan kirjavan taustan omaaville muukalaisille, joista jotkut näkevät hänen roolinsa eri lailla kuin hän itse. Reilun kolmenkymmenen oleva lääkäri vietti vuosia liftaten avaruudessa lääkärintaitojaan vastaan saadakseen tilaisuuden tutkia uusia elämänmuotoja.

[Londo] Suurlähettiläs Londo Mollari - Peter Jurasik
Centaurin tasavallan edustaja. Londo Mollari pitää Babylon 5:n tehtävää humpuukina, jonka mahdollisuudet nostaa hänen kansansa takaisin menneeseen loistoonsa ovat vähäiset. Hänen komennustansa Babylon 5:llä ei pidetä eritysen tärkeänä kotopuolessa vaikka hän käyttääkin korkeaa arvoasemaa edustavia pitkiä hiuksia. Nuoresta sotasankarista on vanhemmiten rappeutunut mukavuudenhaluinen juopottelija. Londo notkuu usein aseman soittoruokaloissa ja kasinoilla juomassa itseään unholaan. Hänen huumorinsa on purevaa ja kyynistä. London ainoa ystävä on ehkäpä Garibaldi, joka osittain ymmärtää mitä Londo on käynyt läpi.

[Delenn] Suurlähettiläs Delenn - Mira Furlan
Edustaa Minbarin federaatiota. Delenn on minbaarien korkeimman hallitsevan elimen, Harmaan neuvoston, jäsen. Se, mitä hän tekee Babylon 5:llä esittämässä tavallista suurlähettilästä, ei ole tiedossa. Uskonnollisen kastin jäsenenä Delennin usko kohtaloon on lähes järkkymätön. Ihmiset kiehtovat häntä ja hän yrittää oppia ihmisistä mahdollisimman paljon; jotkut sanovat hänen tarkkailevan erityisesti komentaja Sinclairia.

[G'Kar] Suurlähettiläs G'Kar - Andreas Katsulas
Narnin edustaja nousi asemaansa paljoltikin kuuluisan vaimonsa ansiosta. Tämä kun oli sankari sodassa centaureja vastaan. Mutta G'Karin tavoitteet ja taidot tekevät hänestä sopivan uraansa ilmankin kuuluja sukulaisia. G'Kar ei jätä yhtäkään tilaisuutta nostaa Narnin asemaa käyttämättä, ei edes silloin, kun hän teoillaan saa kaikki muut vastaansa. Hän on ylpeä asemastaan ja itsestään, ja tämä muuttuu aika ajoin suoraksi ylimielisyydeksi ja röyhkeydeksi. G'Karin suurin haave on saada centaurit, ja etenkin Londo, maksamaan katkerasti häikäilemättömästä Narnin miehtyksestään.

[Kosh] Suurlähettiläs Kosh Naranek - Vaihtelevia näyttelijöitä
Alkuperäisen äänen suunnitteli Chris Franke.
Englanninkielinen käännös: Ardwight Chamberlain.

Suurlähettiläs Koshista ja hänen lajistaan ei tiedetä juuri mitään. Kosh saapui asemalle vuonna 2257 ja joutui heti tarkkaan suunnitellun murhayrityksen kohteeksi, johon liittyi minbaareita ja muitakin. Häntä ei juuri nähdä neuvoston kokouksissa, ja hän väittääkin, että "meitä eivät muiden asiat kiinnosta". Ei tiedetä, mitä vorlonit uskovat saavuttavansa olemalla läsnä Babylon 5:llä. Kosh puhuu monimutkaisella soinnillisella äänellä, jonka hänen suojapuvussaan oleva laite kääntää. Hän on puhuessaankin vähäsanainen ja salaperäinen, mutta hänen sanoissaan on usein toden tuntu. Koshin huonetilan ilmakehänä on metaania ja muita kaasuja. Avoimeksi jää, tarvitseeko Kosh tätä ilmakehää vai haluaako hän vain tehdä itsensä vaikeapääsyisemmäksi. Jopa siellä hän pitää suojapukuaan päällään vieraita vastaanottaessaan.


Suurlähettiläiden avustajat

[Vir] Vir Cotto - Stephen Furst
London centauriavustaja. Arkana ja epävarmana hän vaikuttaa aika ajoin vain London sylkykupilta. Nähdään ensimmäisen kerran jaksossa "Midnight on the Firing Line".

[Na'Toth] Na'Toth - Caitlin Brown
Naarasnarni, G'Karin avustaja. Na'Toth on henkeen ja vereen uskollinen G'Karille, vaikka tämä ei sitä heti uskokaan. Na'Toth uskoo asioiden suoraan selvittelyyn G'Karin yleensä käyttämien petosten ja juonien sijasta. Nähdään ensimmäisen kerran jaksossa "The Parliament of Dreams".

[Lennier] Lennier - Bill Mumy
Delennin avustaja, joka tulee suoraan luostarista Minbarilta. Lennier on joutunut yksin isoon maailmaan ja on ehkä ainoa henkilö Babylon 5:llä, joka ei piilottele juonia eikä suunnittele kenenkään selkäänpuukottamista. Lennier palvoo Delenniä, joka on tälle pyhä hahmo. Nähdään ensimmäise kerran jaksossa "The Parliament of Dreams".

Sivuhenkilöitä

[Sakai] Catherine Sakai - Julia Nickson
Työskentelee Maan yhtiö Planeettatutkimukselle (Interplanetary Expeditions, IPX) etsimällä mineraaleja asteroideilta ja planeetoilta. Käyttää tutkimusalus Skydanceria. Sakailla ja Sinclairilla on ollut jo vuosikymmenen kestänyt rikkonainen juupas-eipäs -suhde. Nähdään ensimmäisen kerran jaksossa "The Parliament of Dreams".

[n'grath] n'grath - animatronics
Hyönteispohjainen muukalainen, alamaailman pomo, joka pystyy hoitelemaan asioita kovasta hinnasta. Nähdään ensimmäisen kerran jaksossa "Soul Hunter".

[Jack] Jack - Macaulay Bruton
Garibaldin lähin apulainen, jonka Garibaldi on ottanut suojelukseensa. Ystävällinen, mutta ehkä hiukan naiivin oloinen. Nähdään ensimmäisen kerran jaksossa "Mind War".

[Bester] Alfred Bester - Walter Koenig
Kuuluu Psi-poliiseihin, Psi-joukkojen eliittiryhmään, joidenka tehtävänä on mm. jäljittää karanneita telepaatteja. Korkean P12-luokituksensa ansiosta hän on saanut ainakin jonkun verran valtaa joukoissa. Bester ei kaihda keinoja saavuttaakseen päämääränsä, joka suurimman osan ajasta on sama kuin Psi-joukkojenkin. Nähdään ensimmäisen kerran jaksossa "Mind War".

[Hidoshi] Senaattori Hidoshi - Aki Aleong
Ilmeisesti Babylon 5:n valvontakomitean jäsen. Senaattori Hidoshin ikvänä tehtävänä on usein välittää ikäviä hallituksen komentoja Sinclairille, vaikka tuntuukin suurimman osan ajasta olevan Sinclairin puolella. Nähdään ensimmäisen kerran jaksossa "Deathwalker".

Tämä käännös ©1997 Henrik Herranen

Tämä sivu on käännös The Lurker's Guide to Babylon 5:n sivusta http://www.midwinter.com/lurk/universe/cast-1.html ja sitä seuraavasta sivusta. Kiitos sivujen käyttöluvasta Steven Grimmille.


"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1997, PTN Consortium.
[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]