Suolainen piirakka Pohja: 75 g voita 3 dl jauhoja 1 tl soodaa <0,5 tl suolaa 100 g rahkaa 1-1,5 l täytettä: ,5 purjo 1 paprika ananaanpaloja 300 g kinkkusuikaleita taikka 300 g kanasuikaleita mausteita, ks. alla Päälle: 3 munaa 2 dl kermaa suolaa Nypi pohjaa varten rasva ja jauhot+jauheet muruiksi. Sekoita murut ja rahka nopeasti, älä vaivaa. Pohjaa ei tarvitse paistaa erikseen vaan se vain täytetään ja pistetään uuniin. Kinkkupiirakan mausteiksi sopivat musta- ja valkopippuri, timjami ja persilja. Kinkkupiirakka ei ole hyvää ilman ananasta. Kanaversio on puoliksi makea, siksi siihen käyvät paprika ja yrttimausteet. Valmiit kanasuikaleet ovat usein aika isoja, pilko siis. Suikaleiden marinadi tuo hauskaa vaihtelua piirakkaan. Kanapalat kannattaa paistaa pannulla ennen kuin niitä piirakkaan pistää. Ripota päälle persiljaa. Tonnikalaversio: 2 prk tonnikalaa 100 g fetaa 1 sipuli 1/4 purjo 3/4 dl kermaa 1/2 dl tomaattipyrettä valkosipulia pestoa 3 tomaattia viipaleiksi päälle 50 g juustoraastetta päälle Sekoita kaikki paitsi tomaatit ja juusto ja laita seos piirakkaan. Päälle ensin tomaatinviipaleet ja sitten juusto. 200 C, 45 min. Perunapohja: 2-3 perunan muusi vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 50 g rasvaa Sekoita aineet. Feta-pinaattipiirakka perunapohja 1 prk fetakuutioita (200 g) 1 pss pakastepinaattia (200 g) 1 sipuli 2 munaa 2 dl ruokakermaa 0,5 tl suolaa 1 tl muskottipähkinää 0,5 tl mustapippuria Silppua sipuli ja paista öljyssä, sekoita kaikki ja kaada pohjan päälle. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Ei tarvitse paistaa ruskeaksi.