Omenapiirakka Ensimmäinen, pikkuvuoan kokoinen Taikina: 100 g voita 1 dl sokeria 1 muna 2,5 dl vehnäjauhoa 1 dl pieniä kaurahiutaleita 1,5 dl leseitä 1 tl leivinjauhetta Täyte: 1-1,5 l omenalohkoja fariinisokeria mantelirouhetta Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Taputtele taikina piirakkavuokaan. Lado omenaviipaleet päälle. Ripottele päälle fariinisokeria ja mantelirouhetta. Paista 200 asteessa. Toinen, melkein pellillisen kokoinen: Pohja: 200 g voita 1 dl sokeria 2 munaa 2 tl leivinjauhetta 3 dl vehnäjauhoa Täyte: 6-8 hapanta omenaa 1 dl kermaa 1 muna 0,5 dl sokeria kanelia Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja lopuksi jauhot. Sekoita täytteen kerma, muna ja sokeri. Kaada seos taikinan päälle asetetuille omenaviipaleille. Ripottele pinnalle vielä kanelia ja sokeria. Paista 200 asteessa 25 minuuttia. (Vuokolle 12.10.1991 kirjoittanut Mervi) Kolmas versio, vuoallinen (äidin terveellinen malli): 1,5 dl maitoa 1,5 dl sokeria 1 muna 2 dl kaurahiutaleita 0,5 dl öljyä 2-3 tl leivinjauhetta 6-8 dl vehnäjauhoja Taikinasta voit tehdä hiukan löysän. Kankeasta taikinasta tehty piirakkapohja on aika kova. Tämä määrä kattaa 25-senttisen pyöreän piirakkavuoan ja ylikin taitaa jäädä. Kannattaa litistää pohjataikina kunnolla, auttaa syöntiä se. Mukaan sopii kolme pientä tai puolitoista valtavaa omenaa ahtamalla. Tässä on 2800 kcal omena mukaan luettuna. Päälle voi laittaa "amarettoa" jos ei kalorit muuten piisaa: 50-80 g voisulaa 2 rkl sokeria kaurahiutaleita 2 tl manteliesanssia (neste) Laita kaurahiutaleita niin paljon, että seos on "rasvaisia hiutaleita" eikä "hiutaleita rasvassa". Manteliesanssin pitää maistua hyvin voimakkaasti eli "tulikohan tätä liikaa". Levitä seos omenoiden päälle. Neljäs malli, pellillinen (Markon): 3 munaa 3 dl sokeria 2,3 dl piimää 150 g margariinia 4,5 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta tai 1 tl leivinjauhetta ja 1 tl soodaa 1 tl vanilijasokeria Vaahdota muna ja sokeri, lisää sula voi ja muut. Päälle omenaa (5) ja kanelia/sokeria. Paista puoli tuntia 200 asteessa. Hei! Heitä taikinaan kanelia ja kardemummaa! Fariinisokeri ja kaneli pinnalla ovat maukkaat. Etenkin happamia omenia kannattaa vähän sokeroida, jottei syöjän suu nyrpisty. Täytteen määrä: vuoalliseen kolme pientä tai puolitoista valtavaa omenaa, pellilliseen kahdeksan pientä tai viisi valtavaa. Ja älä hyvä ihminen tee vaniljakastiketta tämän kanssa vaan sulata vaikka jäätelöä.