Ruisleipä eli ihan oikea hapanleipä 4 pientä reikäleipää leivän juuri 3+9 dl ruisjauhoja 1+2 dl ruisleseitä + ruishiutaleita 5 dl vettä Sekoita 2 dl kiehuvaa vettä ja 3 dl hanakylmää vettä. Sekoita tähän juuri. Lisää jauhoja, leseitä ja hiutaleita niin, että seoksesta tulee velliä (noin 3 dl jauhoja + 1 dl hiutaleita/leseitä). Jätä kulhoon seisomaan vuorokaudeksi. Vuorokauden päästä velli tuoksuu voimakkaasti happamalta. Sekoita siihen jauhoja, leseitä ja hiutaleita niin, että saat tiukan taikinan. Käsistä irtoavaa taikinaa et saa aikaan millään. Jätä taikina happanemaan vielä kolmeksi tunniksi. Leivo neljä pientä reikäleipää. MUISTA OTTAA JUURTA TALTEEN!!! Paista leipiä 175-200 asteessa noin tunnin ajan. Vinkkejä: - Älä laita vehnäjauhoja, koska vehnätaikina saattaa alkaa käydä. Käyneen taikinan tunnistat vanhan viinan hajusta. (Sen siis tosiaan tunnistaa ja huomaa kaukaa -- ei tarvitse alkaa epäillen nuuskia joka taikinaansa.) Heitä se pois ja hanki uusi juuri. - Käytä paistamisen aikana alalämpöä 5-15 minuuttia. Älä paista kokonaan alalämmöllä, ettei pohja pala. Alalämpö simuloi leivinuunin arinaa. - Juuri säilyy viikon jääkaapissa. Voit myös pakastaa sen. Sulata pakastettu juuri vesihauteessa ja lisää alkuvelliin annospussillinen maitohappobakteereja (Lactophilus tms, apteekista). - Juuren voi pyytää kavereilta (mieti, olenko kaverisi) tai tehdä itse. Ohjeita juuren valmistamiseen löytynee internetistä. - Leseet ja hiutaleet ovat vapaavalintaisia. Laita mitä lystäät, mutta ruista.