Kaksi rievää 5 dl vettä tai omenamehua 50 g hiivaa 1,5 tl suolaa 4 dl ohrajauhoja 1 dl ruis- tai kauraleseitä (1,2 l) vehnäjauhoja Jos haluat kohoavaa leipää, joka ei maistu kovin paljoa ohralta, lisää vehnäjauhoja seokseen niin paljon, että voit juuri ja juuri sekoittaa sen puuhaarukalla. Jauhoja on tarpeeksi, kun piikki menee poikki. Tästä tulee kohonnut, mutta melko tiivis leipä. Arvioin 1,2 litraa vehnäjauhoja. Jos taas pidät enemmän ohran makuisesta, likilaskuisesta leivästä, tee hieman pehmeämpi taikina, joka ei vaadi suurta voimankäyttöä puuhaarukan kanssa. Kohota, alusta, leivo, kohota. Paista 225 C:ssa puoli tuntia. Heittele jääpaloja uuniin niin saat oikean rievän kuoren. Kannattaa ehdottomasti jäähdyttää liinan alla, muuten voi käyttää katukivenä.