TAMPEREEN SEUDUN ROOLIPELAAJAT
Ajankohtaista Virallista Jäsenyys Arkisto Ilmoitustaulu

Modern Art

Modern Art on 2-5 pelaajan korttipeli, jossa pelaajat edustavat eri kaupunkien taidemuseoita ja pyrkivät keräämään mahdollisimman paljon rahaa myymällä ja ostamalla tauluja. Varsinainen peli koostuu 70 kortista, joissa on viiden eri taiteilijan tauluja, pienestä laudasta taulujen hintojen merkitsemiseksi, kuudesta näkösuojasta, joiden etupuolella on gallerian kuva ja nimi ja takapuolella lyhyet kuvaukset korteissa esiintyvistä symboleista. Lisäksi pelin mukana tulee pelissä tarvittava raha muovisina erivärisinä kolikkoina, joihin kiinnitetään tarralapuilla olevat rahasummat sekä sääntökirja. Taulukortit ovat tyylikkään näköisiä ja sopivan omaperäisiä luodakseen erilaisuutta taiteilijoiden välille.

Varsinainen peli koostuu neljästä kierroksesta. Pelin alussa pelaajille jaetaan pelaajien lukumäärästä riippuva määrä taulukortteja. Nuorin pelaaja aloittaa tarjoamalla jonkin kädessään olevista tauluista myyntiin. Mielenkiintoiseksi huutokaupan tekee se, että jokaisessa kortissa on erilainen symboli, joka kertoo kuinka varsinainen huutokauppa tapahtuu. Symboleita on viisi: avoin huutokauppa, salainen tarjous, kiinteä hinta, kerran ympäri ja tupla. Avoin huutokauppa on normaali huutokauppa, jossa myyjä toimii huutokauppiaana, mutta saa tehdä tarjouksia muiden mukana. Salaisessa tarjouksessa jokainen pelaaja ottaa käteensä haluamansa määrän kolikoita ja kaikki paljastavat tarjouksensa yhtäaikaa. Eniten tarjoava ostaa taulun. Kiinteässä hinnassa myyjä määrittelee taululle hinnan ja istumajärjestyksessä hänen vasemmalta puolelta alkaen tarjotaan pelaajille mahdollisuus ostaa taulu. Vuoro siirtyy myötäpäivään kunnes taulu on myyty. Mikäli kukaan pelaajista ei osta taulua myyjä joutuu ostamaan taulun itse asettamallaan hinnalla. Kerran ympäri- huutokaupassa aloitetaan taas myyjän vasemmalta puolelta ja jokaisella pelaajalla on yksi mahdollisuus tehdä taulusta ostotarjous. Tarjouksen täytyy olla isompi kuin edellinen ja myyjä itse on viimeinen tarjoaja. Tuplasymbolin omaavan taulun päälle saa laittaa toisen saman taiteilijan taulun, jossa ei ole tuplasymbolia ja huutokauppa käydään sen symbolin mukaan ja molemmat taulut kaupataan yhdessä. Myyjä voi kuitenkin laittaa myös pelkän tuplasymbolitaulun pöytään, jonka jälkeen jokaisella pelaajalla on taas myötäpäiväisessä järjestyksessa mahdollisuus laittaa sen päälle saman taiteilijan taulu, jossa on eri symboli. Mikäli joku pelaajista laittaa pöytään toisen taulun, huutokauppa käydään tämän taulun symbolin mukaisesti ja huutokaupan tulot jaetaan alkuperäisen myyjän kanssa, jonka jälkeen taulujen myyminen jatkuu jälkimmäisen myyjän vasemmalta puolelta. Mikäli kukaan pelaajista ei kuitenkaan laita toista taulua myyntiin, alkuperäinen myyjä saa tuplasymbolitaulun itselleen ilmaiseksi. Kortteja pelataan vuorotellen yksi (tai tuplalla kaksi) kerrallaan, kunnes jonkun taiteilijan tauluista viides tulee myyntiin sillä kierroksella. Tätä taulua ei enää myydä ja kierros loppuu siihen.

Kierroksen lopussa kaikki sillä kierroksella myydyt taulut myydään takaisin keskusgallerialle ja taulujen hinta riippuu siitä kuinka monta taulua kyseiseltä taiteilijalta tarjottiin myyntiin. Eniten tarjotun taiteilijan (5 taulua) tauluista maksetaan 30000 dollaria kappale. Toiseksi eniten tarjotun taiteilijan tauluista maksetaan 20000 dollaria kappale ja kolmanneksi eniten tarjotun taiteilijan tauluista 10000 dollaria kappale. Jos useamman kuin kolmen taiteilijan tauluja myytiin kyseisellä kierroksella niin pelaajat joutuvat luovuttamaan kärkikolmikon ulkopuolelle jääneiden taiteilijoiden taulut pois ilmaiseksi. Tasapelin selvittämiseksi taiteilijoiden tauluja on eri määrä (12, 13, 14, 15 ja 16) ja harvinaisempi taiteilija voittaa kaikki tasapelit. Myöhäisemmillä kierroksilla taulujen hintoihin lasketaan mukaan edellisillä kierroksilla määritetyt arvot, jos taiteilija on sillä kierroksella kolmen eniten tarjotun taiteilijan joukossa.

Toisen ja kolmannen kierroksen alussa pelaajille jaetaan lisää tauluja käteen myytäväksi, mutta neljännelle kierrokselle jatketaan niillä tauluilla mitä kädessä on. Mikäli pelaajalta loppuvat taulut kesken ei pelaaja voi tarjota tauluja myyntiin, mutta voi osallistua normaalisti muiden myymien taulujen huutokauppoihin. Pelin voittaa se, jolla on eniten rahaa neljännen kierroksen jälkeen.

Pelin tekee mielenkiintoiseksi jatkuva pelaajien välinen vuorovaikutus huutokaupoissa ja tuskainen pohdinta siitä, kuinka paljon maksaa tai pyytää tauluistaan. Pelin pelaaminen on helppoa ja ensikertalainenkin pääsee nopeasti mukaan ja voittavan taktiikan muodostaminen riippuu paljon pelistä ja pelaajista. Joskus pärjää hyvin sillä, että myy pelkästään tauluja ja ostaa mahdollisimman vähän, mutta joskus reilu ostaminen on tie voittoon. Peliä voi pelata myös kuudella pelaajalla vaikka silloin pelin mukana tulevat rahat loppuvat kesken. Yhteen peliin pelin jo tuntevilla pelaajilla menee vajaa tunti paketin avaamisesta paketin sulkemiseen.

Peli on hyvin arvostettu kansainvälisesti pelaajien keskuudessa, joten Internetin välityksellä löytää helposti arvosteluja ja neuvoja pelin pelaamiseen.

Kaiken kaikkiaan hyvä peli, jota tulen pelaamaan vielä paljon ja olen tyytyväinen siihen, että se kuuluu pelikokoelmaani.

Modern Art
Suunnittelija: Reiner Knizia
Hans im Glück/Mayfair Games
2-5 pelaajaa
Peliaika: n. 50 minuuttia.

****

-Ari 'Los Angeles' Mononen, 9.7.2001

taser-hallinto (ät) modeemi.fi