TAMPEREEN SEUDUN ROOLIPELAAJAT
Ajankohtaista Virallista Jäsenyys Arkisto Ilmoitustaulu

Mitä roolipelit ovat

Roolipelit ovat tapa kertoa tarinoita, mutta toisin kuin perinteisessä tarinankerronnassa roolipelissä ei ole valmista tarinaa vaan kerronta muodostuu kaikkien peliin osallistujien voimin. Peliin osallistuu yksi tai usemapi pelaaja sekä pelinjohtaja. Pelinjohtaja luo tarinalle lähtötilanteen ja kuvailee sen pelaajille, sekä hallitsee tarinan maailmaa, mikä tarkoittaa että hän pelaa myös maailman taustahahmoja aina tarpeen tullen. Taustahahmo on hahmo jolla ei ole pelaajaa eli kaikki muut pelimaailman henkilöt. Jokainen pelaaja yleensä pelaa vain yhtä tarinan hahmoa eläytyen hahmoon ja reagoiden pelinjohtajan luomiin tilanteisiin. Pelaaja kuvailee miten hänen hahmonsa toimii ja mitä hahmo puhuu eri tilanteissa (1). Pelinjohtaja kuvailee mitä tarinan maailmassa tapahtuu hahmojen toiminnan seurauksena, vaikkapa kuinka taustahahmot suhtautuvat pelaajien toimiin.

Kuten kirjoissa, roolipelien tarinat voivat olla tyyliltään hyvin erilaisia; tyyli voi olla esimerkiksi huumori, satiiri, romantiikka, toiminta tai vaikkapa kauhu. Roolipelitarinan tyylin valikoivat pelinjohtaja ja pelaajat yhteisten kiinnostuksen mukaan.

Roolipelillä usein puheessa tarkoitetaan pelin sääntökirjoja, joissa kuvaillaan pelimaailmaa ja sitä miten peli toimii eli pelimekaniikkaa. Sääntökirjoissa kerrotaan mitä hahmot pystyvät tekemään ja millä ehdoilla: puuhun kiipeäminen saattaa onnistua automaattisesti kun taasen kallioseinää ylös kapuaminen vaatii taitoa, tottumaton hahmo tuskin siinä onnistuu. Epävarmassa tilanteessa tehtävän onnistumismahdollisuus voidaan määritellä esimerkiksi nopan heiton perusteella.

Saatavilla on myös valmiita tarinoita eli seikkailuja. Niissä kuvataan tapahtumien tausta, tarinan alkuasetelma, peliin liittyvät taustahahmot ja heidän tavoitteensa sekä joitain mahdollisia tarinankulkuja ja ohjeita pelinjohtajalle tarinan pelauttamisesta.

(1) Roolipelejä voi myös pelata siten että pelaajat näyttelevät hahmojensa tekemiset. Tätä pelaamisen muotoa kutsutaan live-pelaamiseksi eli larppaamiseksi ,siitä saa lisätietoja osoitteesta http://live.roolipeli.net/. Tämä teksti käsittelee pöytäroolipelejä.

Petri Lankoski

taser-hallinto (ät) modeemi.fi