Koronaennustus COVID-19, keskiviikkona 18.3.2020

This page is http://www.iki.fi/leopold/Koronaennustus.html

Julkaisen tässä ennustuksen siitä, miten koronapandemia COVID-19 tulee tästä eteenpäin jatkumaan ja mahdollisesti päättymään. Katsotaan vaikkapa vuoden päästä, miten tälle ennustukselle kävi. Luultavasti lähinnä naureskelleen, kuten käy suurimmalle osalle tuntemattomaan ulottuvista ennustuksista, mutta mistä sitä tietää?
  1. Tilanne nyt
  2. Mihin ollaan menossa?
  3. Ennustus
  4. PS
Sivujuonne: COVID-19, päivittyvä mediaseuranta.

1. Tilanne nyt

Tätä kirjoitettessa, eli 18.3.2020, Kiinassa sijaitsevasta Wuhanista lähtöisin oleva koronapandemia leviää hallitsemattomasti Euroopassa, ja maa toisensa jälkeen sulkee rajojeen ja toimintojaan. Valmiustilalaki on aktivoitu Suomessa tänään, ja kaikki miettivät, mitä voi ja mitä ei voi tehdä. Minun elinaikanani tämä on aivan ennenkuulumatonta.

Eri maissa pandemiaan on suhtauduttu eri kovin tavoin. Alla pari tämän artikkelin kannalta oleellista esimerkkiä.

1.1 Kiina

Suorastaan rikollisen leväperäisen alun jälkeen Kiinassa otettiin tammikuussa kovat otteet käyttöön. Testejä on tehty paljon. Kansalaisilla on puhelimissaan pakollinen seurantasovellus, joka kertoo, onko käynyt liian lähellä sairastunutta. Sairaustapauksen toteamisen jälkeen karanteeniin voidaan automaattisesti määrätä kaikki, jotka ovat olleet potilaan lähellä viimeisen kahden viikon aikana. Karanteeneja valvotaan ankarasti.

Kahden kuukauden kovan, lähes maanlaajuisen karanteenin päätteeksi Kiinassa on päästy tilanteeseen, jossa uusia päivittäisiä tapauksia tulee enää noin 20, ja niistäkin suurin osa on peräisin ulkomailta tulleilta / palanneilta ihmisiä. Sairaiden määrä laskee noin tuhannella päivässä, koska uusia sairaustapauksia ei käytännössä enää ole. Viimeinen väliaikainen kenttäsairaala suljettiin viime viikolla. Käyttämättömiksi jääviä hoitolaitteita toimitetaan Eurooppaan. Taloudellista toimintaa ollaan hiljalleen ja varovaisin askelein käynnistämässä. Tämmöinen tulos melkein puolentoista miljardin asukkaan maassa hipoo mielikuvituksen rajoja.

1.2 Italian ja Etelä-Korean erilaiset strategiat

Sekä Italiassa että Etelä-Koreassa vakavampi koronatilanne iski päälle 20.2. kieppeillä, eli lähes päivälleen kuukausi sitten. Viikon ajan tauti eteni molemmissa valtioissa samankaltaisin käyrin, tosin niin, että numeroiden perusteella tilanne oli Etelä-Korassa pahempi: 27.2. Italiassa tunnettiin 593 tapausta, Etelä-Koreassa 1731. Maissa oli kuitenkin otettu epidemiaan aivan eri asenne.

Italiassa tyydyttiin heiluttelemaan käsiä lähikuppiloissa poskisuudelmien kera, jonka seurauksena tautimäärät lähtivät eksponentiaaliseen nousuun. Jopa maailman parhaaksi väitetty terveydenhuoltojärjestelmä romahti jättiläismäisen potilaspaineen alla. Ongelmaa pahensi se, että eristyksen puutteen takia epidemia pääsi iskemään täydellä teholla vanhemman väen kimppuun. Päivittäisiä uusia tapauksia tulee tällä hetkellä noin 3500 ja kuolleita yli 300. Kiinan kuolleiden määrä tullaan ylittämään loppuviikosta.

Etelä-Koreassa päätettiin, ettei pelolla anneta valtaa, vaan tauti nujerretaan. Ennen kuin epidemiaa voi parantaa, täytyy se tuntea. Siksi testauksen määrä nostettiin WHO:n ohjeistuksen mukaan pilviin (tätä kirjoitettaessa reilusti yli 300'000 testiä tehty 51 miljoonan asukkaan maassa, vrt. Suomi 3000 testiä). Aluksi tämä tietenkin tuotti todella ikäviä tartuntalukuja, kun kaikki todelliset tapaukset löydettiin. Mutta se mahdollisti tartuntaketjujen seuraamisen ja täsmäeristykset.

Kansalaisia seurattiin (ja seurataan vieläkin) mm. kännykkään asennetun appin avulla, ja jokainen sairastunut pyrittiin (ja pyritään) saamaan hoitoon. Lopputulos: siinä, missä Italian tapausten määrä on edelleenkin hallitsemattomassa räjähdyksessä, on Etelä-Korassa tapausten määrä alkanut hidastua heti maaliskuun alussa, ja sairaiden määrä on alkanut suorastaan laskea maaliskuun puolessa välissä. Myöskään terveydenhuolto ei ehtinyt ylikuormittunua, ei ainakaan toivottomasti, ja kuolleiden määrä on saatu pidettyä pienenä murto-osana Italian vastaavasta. Päivittäisiä uusia tapauksia tulee tällä hetkellä alle sata, ja luku on loivasti pienenemään päin. Kuolleita on tullut viimeisen kuukauden aikana korkeintaan viisi päivässä.

1.3 Suomi

Tämän viikon maanantaihin asti Suomi piti päänsä visusti pensaassa. THL väsäili lausuntoja, joiden tarkoitus ei ollut estää pandemian etenemistä Suomeen, eikä oikeastaan edes hidastaa sitä. Lausunnot olivat usein suorassa ristiriidassa WHO:n suositusten kanssa. Siinä, missä WHO on kaiken ajan sanonut, että testaa, testaa, testaa, seuraa ketjuja ja rajoita etenemistä, on täällä kuulunut kaikenlaista mutinaa esimerkiksi laumasuojasta, jota WHO:n mukaan ei välttämättä ole mahdollista saada aikaan millään muulla kuin kuvitteellisella rokotteella, joka ehkä jonain vuonna on saatavana, tai sitten ei ole. Epäiltyjen tapausten testaamisesta luovuttiin viikko sitten, joten Suomesta annetut luvut sairastuneista ovat vääriä. Kuinka vääriä, sitä ei tiedä kukaan. Parantuneista ei raportoida, koska syyt. Eli päin vastoin kuin joillakin muilla mailla, meillä ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka laajalle koronavirus maassamme on levinnyt, eikä meillä ole luotettavia tilastoja.

Suureksi yllätyksekseni Suomen hallitus kuitenkin ilmoitti toissapäivänä mittavista toimista kansalaisten liikkumisen ja näin ollen myös pandemian leviämisen rajoittamiseksi. Koulut, elokuvateatterit ja lähes kaikki on peruttu ja suljettu, ja saipa sosiaalidemokraattien johtama hallituksemme jopa rajamme kiinni henkilöliikenteeltä. 70 vuotta täyttäneet ovat kategorisesti karanteenissa. Mutta kuinka kauan näin voidaan jatkaa?

Mikä meiltä vielä puuttuisi, olisi kunnon testaaminen ja taudin rajaaminen niin, ettei kaikkien tarvitsisi olla osittais- tai kokovartalokaranteenissa. Etelä-Koreaa kannattaisi seurata. Ilmeisesti yksi syy testaamisen vähyyteen on se, ettei meillä ole - ainakaan vielä - riittävästi testauskapasiteettia. Testauskapasiteetti korjautuu ajan kanssa, mahdollisesti piankin. Sen jälkeen kysymys on siitä, onko meillä todellista halua päästä koronaviruksesta eroon.

2. Mihin ollaan menossa?

Kiinassa ollaan parhaillaan keventämässä karanteenia, avaamassa kauppoja ja käynnistämässä teollisuutta.

Kun Kiina kerran on päässyt koronavirusepidemiasta eroon, sillä ei tule olemaan enää mitään halua ottaa siitä uutta kierrosta. Siellä ei myöskään ole hyväksytty täällä päin maailmaa toitotettua faktaa, että kymmenien prosenttien nyt vaan täytyy kärsiä tauti joko nyt tai myöhemmin, ihmisuhreista ja taloudellisista tappioista välittämättä. Puolentoista miljardin asukkaan maassa reilut 80'000 on taudin sairastanut, ja Kiina näyttäisi olevan vakaasti sitä mieltä, että tämä jää nyt tähän, jotta patterikäyttöisten melamiinirauhankyyhkyjen vienti länsimaihin ei alkaisi toista kertaa yskiä, ja että länsimaat unohtaisivat mahdollisimman pian nurinansa huoltovarmuudesta ja tavaraketjujen lyhentämisistä ja monipuolistamisista.

3. Ennustus

Ennustukseni on seuraava.

Ne maat, joissa testaaminen, rajaaminen ja paraneminen onnistuu, esimerkkeinä Kiina ja Etelä-Korea, alkavat jossain vaiheessa julistaa itsensä pandemiavapaiksi alueiksi.

Kun näitä maita kertyy useampia, ne sopivat keskenään tai WHO:n välityksellä siitä, miten sanat "pandemiavapaa alue" määritellään. Ja kun menee vielä hetki, nämä maat aloittavat varovasti henkilöliikenteen välillään. Rajavalvonta on tiukkaa, kuten vieraiden valvonta muutenkin (kännykkäsovellukset, säännölliset kuumemittaukset ja satunnaistetut testit alle kahden viikon matkoilla, jne), mutta henkilöliikenne alkaa pikku hiljaa taas liikkua maiden välillä. Saastaisista maista ei näihin maihin ole tulemista - ei ainakaan ilman itse maksettua vähintään 14 vuorokauden karanteenia maahantuloviranomaisten osoittamassa vastaanottokeskuksessa.

Kun henkilöliikenne puhtaiden maiden välillä alkaa taas toimia, huomataan useammassakin maassa, että tähän kerhoon olisi aika mukava kuulua, ja silloin aletaan hyväksi havaittuja toimia tehdä aika monessakin paikassa. Yhtäkkiä kännykkäseuranta alkaa länsimaissakin kuulostaa aivan hyväksyttävälle ajatukselle. Näistä askeleista alkaa COVID-19:n hävittäminen suurimmasta osasta maailman maita.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen kannattaisi liittyä tähän puhtaiden maiden herrakerhoon ensimmäisten joukossa. Sen lisäksi, että hävittämällä korona saadaan minimoitua inhimillinen kärsimys ja tarpeettomat kuolemat maassamme, kerhoon liittyneet maat tulevat väkisinkin saamaan erilaisia maailmanlaajuisia etuja, kun liikenne näiden maiden välillä normalisoituu.

Siinäpä se ennustus. Palataan asiaan ensi vuonna, tai kun jotain oleellista tapahtuu.

Tampereella 18.3.2020
Henrik Herranen


4. PS 19.3.2020:

Iltalehden toimittaja on laatinut toistaiseksi parhaan lukemani artikkelin koronapandemian saapumisesta Suomeen otsikolla IL selvitti: Näin Suomi päätti valmiuslaista: Marin ja vasemmistoliitto epäröivät, muut puolueet ja Niinistö runnoivat läpi. Tämmöistä tutkivaa journalismia Suomeen lisää!

Hesari taas on niin ikään eilen kirjoittanut merkittävän artikkelin otsikolla Vain hätäjarru ja onni pelastavat muun Euroopan Italian kohtalolta, sanoo saksalaisvirologi.

23.3: Löysin muutaman päivän takaisen erittäin hyvän artikkelin, Coronavirus: The Hammer and the Dance, jonka ajatuksilla on paljonkin yhteistä omieni kanssa. Kannattaa lukea.

COVID-19, päivittyvä mediaseuranta.


©2020 Henrik Herranen. Tätä kirjoitusta saa vapaasti jakaa ja sen saa uudelleenjulkaista, kunhan lähde mainitaan.