[B5] Varjojen paratiisi: Mitä spoilerit ovat [B5]

[Sinclair ja Delenn]


Spoilerittomat sivut

Pidän näitä suomenkielisiä Babylon 5 -sivuja täysin spoilerittomina. Hyvä näin, mutta mikä siis on spoileri?

Spoileri (engl. spoil = pilata, hemmotella) on mikä tahansa tieto, joka paljastuu vasta tulevissa jaksoissa, ja jonka tietäminen etukäteen voi huonontaa katselunautintoa. Näiden sivujen spoilerittomuus tarkoittaa siis lyhyesti sanottuna sitä, että tulevia tapahtumia ( = sellaisia, joita TV2 ei ole näyttänyt) ei näillä sivuilla paljasteta.

Tämä paranoia saattaa alkuun vaikuttaa vähän kummalliselta. Mutta Babylon 5:n kohdalla perusteltua: sarjassa tapahtuu useita niin perustavaa laatua olevia käänteitä, ettei yllätystään kannata pilata menemällä jollekin WWW-sivulle, jolta vahingossa saa selville tulevia tapahtumia.

Newsit ja spoilerit

Uutisryhmä finet.harrastus.babylon5 perustettiin kesällä 1997 sarjasta keskustelemiseen. Ryhmässä pyrittiin pitämään hyvin tiukka spoileripolitiikka, eli mitään viittauksia Suomessa näkemättömiin jaksoihin ei saanut tehdä ilman reiluja spoilerivaroituksia.

Mutta koska uutisryhmä ei ollut (eikä ole vieläkään) moderoitu vaan yhtä anarkistisen hallitsematon kuin muutkin, niin aina löytyi joitakin ihmisiä, jotka eivät malttaneet pitää sormiaan kurissa vaan menivät joko vahingossa tai pahimmassa tapauksessa tahallaan kirjoittelemaan enemmän tai vähemmän vakavia spoilereita uutisryhmään. Tämän takia perustettiin uusi moderoitu uutisryhmä sfnet.viestinta.tv.babylon5. Koska tämä ryhmä on moderoitu, eli viestit ennakkoluetaan ennen hyväksymistä tai hylkäämistä, ei siellä tarvitse pelätä spoilereita.

Henkilö, joka on nähnyt vain Suomessa esitetyt jaksot, älköön lukeko vanhaa finet-ryhmää, vaan siirtyköön välittömästi uuteen ryhmään, joka on ollut toiminnassa vuoden 1998 maaliskuusta lähtien.


Tämä sivu ©1997-99 Henrik Herranen

"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1998, PTN Consortium.


[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]