sfnet.viestinta.tv.babylon5:n säännöt

Versio 1.3 - päivitetty 1999-05-12
Tämä sivu on "http://www.iki.fi/leopold/Babylon5/SVTB5/Saannot.html"
Vaikka uutisryhmän toiminta lopetettiin 17.8.2000, säilytetään tätä sivua toistaiseksi.

Tarkoitus

Uutisryhmä sfnet.viestinta.tv.babylon5 on tarkoitettu Babylon 5:stä keskustelemiseen Suomen TV 2:n esittämien jaksojen tahtiin. Jotta keskustelu säilyisi asiallisena, ja vanhasta uutisryhmästä saadun huonon palautteen takia, ryhmä on perustettu moderoituna. Tämä tarkoittaa sitä, että periaatteessa kaikki viestit kulkevat moderoijien käsien kautta, ja he päättävät tapaus kerrallaan, onko viesti sellainen, jonka lähettäminen uutisryhmään voidaan sallia.

Ennen kuin alat kirjoittaa uutisiin, on hyvä lukea Timo Kiravuon News-etiketti osoitteesta http://www.nixu.fi/~kiravuo/etiketti/. Tämä artikkeli antaa perusohjeet siitä, miten hyvätapainen kirjoittaja pyrkii käyttäytymään. Tämän lukemalla ja sisäistämällä aloittelevakin news-kirjoittelija voi antaa itsestään fiksun ja kauan verkossa olleen "Wanha Parta" -vaikutelman.

Artikkeleiden hylkäämisperusteet

Moderoinnin tehtävänä ei ole sulkea mielipiteitä pois eikä toimia vapaan keskustelun rajoittajana. Artikkeleita ei suljeta pois vain sen takia, että kirjoittaja on eri mieltä kuin artikkelin lukeva moderoija. Syyt, joiden takia artikkeli voidaan hylätä, ovat seuraavat: Todettakoon vielä, että spoilereilla vitsailua sen kaikissa muodoissaan katsotaan hyvin karsaasti.

En usko, että näiden rajoitusten noudattaminen on liian raskasta kenellekään. Suurin osa näistä vain määrittelee hyvän netiketin tapoja.

Valkoinen lista

Pitkään ryhmään sääntöjen mukaan asiallisesti kirjoittaneet kirjoittajat pääsevät nk. valkoiselle listalle. Tällä listalla olevien henkilöiden kirjoitukset hyväksytään oletusarvoisesti suoraan ilman ennakkomoderointia.

Valkoiselle listalle on vaikea päästä ja siltä on helppo pudota pois. Sinne ei pääse pyytämällä, mutta sieltä pääsee pois pyytämällä tai paukuttelemalla henkseleitä listallaolostaan.

Valkoiselle listalle pääsystä sen paremmin kuin siitä pudottamisestakaan ei ilmoiteta henkilöille erikseen. Ainoa keino tietää, onko listalla, on huomata, että artikkelit pääsevät nopeammin läpi.

Jos henkilö, joka epäilee olevansa valkoisella listalla, kirjoittaa artikkelin, jonka epäilee olevan ryhmän sääntöjen ulkopuolella, hän voi lisätä mihin tahansa artikkeliinsa sanan "automoderoi". Tällöin viesti kääntyy automaattisesti menemään käsimoderoinnin läpi ja mahdollinen listalta pois putoaminen estyy.

On huomattavaa, että artikkelit, joissa on WWW-osoitteita, menevät aina käsimoderoinnin läpi. Ainoa poikkeus tästä on, jos WWW-osoite on signatureen sijoitettu esim. oman kotisivun osoite. Signaturen alku tunnistetaan Internet-standardien mukaan rivistä, jolla on kaksi miinusmerkkiä, eli "--", eikä mitään muuta kuin mahdollisesti välilyöntejä.


Spekuloinnista

Sellaisten ihmisten harrastama spekulointi, jotka ovat vasta nyt näkemässä sarjaa ensimmäistä kertaa, on sallittua, ja jopa suotavaa. Tosin artikkelin alussa on mainittava, että kaikki spekulointi perustuu TV2:ssa nähtyihin jaksoihin. Tämän voi osoittaa huudetulla sanalla "SPEKULOINTIA". Tällöin kenellekään ei jää epäilystä siitä, että kyseessä olisikin moderoijien raosta läpi päässyt spoileri; ei, vaikka arvaus joskus sattuisikin oikeaan (kuten tulee epäilemättä aika ajoin käymään). Spekuloivat artikkelit, joissa ei ole tätä mainintaa, tullaan ikävä kyllä hylkäämään. Ja koska moderoinnin yksityiskohdat eivät vielä ole loppuun asti hiottuja, ei systeemi vielä palauta hylättyä artikkelia lähettäjälleen korjaamista varten. Spekulointia ei tietenkään saa mennä korjaamaan sellaisiin tietoihin perustuen, joka paljastuu vasta myöhemmässä jaksossa, ellei kyseessä sitten ole jokin tekninen trivialiteetti kuten PPG:n lieskan väri tai muu vastaava täysin juoneen liittymätön yksityiskohta.

Ryhmän toimiminen

Suomessa on alle viisi moderoitua ryhmää käytössä, ja vaikka ryhmä on ollut toiminnassa jo yli vuoden, saattaa pieniä katkoksia silloin tällöin esiintyä milloin mistäkin syystä. Yleisesti ottaen ryhmän downtime on ollut alle 2% luokkaa, mutta tämä ei ole mikään tae tulevasta.

Jos viestejäsi katoaa etkä näe niitä päiväkausiin missään, ja olet tarkistanut, ettei palveluntarjoajassasi ole sellaista vikaa, jota tässä artikkelissa aiemmin on kuvattu, voit kysellä artikkeliesi perään osoitteesta leopold.cs.tut.fi. Älä kuitenkaan odota nopeaa vastausta.


Mikä on spoileri?

Spoileri on paljastus tulevasta juonenkäänteestä, jolla on potentiaalia pilata sellaisen henkilön katselunautintoa, joka on nähnyt vain Suomessa esitetyt Babylon 5:n jaksot.

Spoilereiden kirjoitus

Uutisryhmään sfnet.viestinta.tv.babylon5 ei saa kirjoittaa lainkaan spoilereita. Tämä tarkoittaa sitä, että mitään tietoa tuleviin tapahtumiin ei saa tarjota. Ainoa pieni poikkeus tästä on Leopoldin viikkoartikkeli, jonka lopussa oleva pieni vinkki seuraavaan jaksoon sallitaan.

Muistakaa, että WWW-linkkikin voi osoittaa pahaan spoiler-materiaaliin! Turvallinen aloitussivu on Varjojen paratiisi, "http://www.cs.tut.fi/~leopold/Babylon5/", jonka kautta pääsee myös muihin suomalaisiin ja spoilaamattomiin B5-paikkoihin.

Jos joskus kuitenkin spoileri pääsee vahingossa ryhmään läpi, älä missään nimessä vastaa kertomalla, että kyseessä on spoileri, äläkä etenkään lainaa spoileria. Vahingonhallinta on riittävän vaikeaa muutenkin.


Jatkokeskustelun ohjaaminen toiseen uutisryhmään

Jos keskustelu alkaa pahasti luisua pois Babylon 5:ltä, se kannattaa kääntää paremmin sopivaan uutisryhmään ristiinpostittamalla viesti uuteen ryhmään ja ohjaamalla jatkokeskustelu sinne. Esim. seuraavat Newsheader-rivit ohjaavat jatkokeskustelun sfnet.harrastus.kulttuuri.sf-ryhmään:

Newsgroups: sfnet.viestinta.tv.babylon5,sfnet.harrastus.kulttuuri.sf
Followup-To: sfnet.harrastus.kulttuuri.sf

Huomaa, että sekä Newsgroups- että Followup-To -kenttiin saa laittaa vain todellisia, olemassa olevia uutisryhmien nimiä, ei esimerkiksi sähköpostiosoitettasi. Jos edes toinen näistä kentistä on virheellinen, ei viesti pääse ikinä uutisryhmään asti. Oikolue siis uudelleenohjauksesi huolella!


FAQ eli UKK eli Usein kysytyt kysymykset

sfnet.viestinta.tv.babylon5:n FAQ eli useimmin esitetyt kysymykset vastauksineen ovat verkossa osoitteessa http://www.cs.tut.fi/~leopold/Babylon5/SVTB5/FAQ.html .

Tämä sivu ©1998-99 Henrik Herranen

"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1998, PTN Consortium.


[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]