SVTB5: Babylon 5 FAQ eli UKK


Tämä sivu on "http://www.iki.fi/leopold/Babylon5/SVTB5/FAQ.html"
Tälle sivulle on kerätty sfnet.viestinta.tv.babylon5:n Useimmin Kysyttyjä Kysymyksiä (Frequently Asked Questions) vastauksineen.

Vaikka uutisryhmän toiminta lopetettiin 17.8.2000, säilytetään tätä sivua toistaiseksi pikaisena tietolaarina henkilöille, joita Babylon 5:n maailma kiinnostaa.


Kysymykset


Vastaukset

Miten kirjoitetaan ...?

Tässä on muutamia tärkeitä nimiä ja sanoja oikein kirjoitettuina. Ottakaa omaksenne ja oppikaa.

Esittääkö TV2 Babylon 5:n vielä uusintana? Entä jatkosarja Crusaden?

Ei ole tiedossa, että TV2:lla olisi suunnitelmia esittää Babylon 5 uudestaan. Henkilökohtaisesti arvelisin, että sarja todennäköisesti uusitaan jollain tv-kanavalla (SubTV?) tämän vuosikymmenen aikana.

Mitä Babylon 5 -kirjoja on olemassa?

Fakta

Jane Killickin Babylon 5 Season by Season -jakso-oppaat ovat erinomainen ja edullinen referenssi vannoutuneelle B5-fanille, joka haluaa tsekata faktojaan tai lukea perusteltuja analyysejä ja mielipiteitä myös netin ulkopuolella.
 1. Signs and Portents (Ballantine Books (Trd Pap); ISBN: 0345424476)
 2. The Coming of Shadows (Del Rey; ISBN: 0345424484)
 3. Point of No Return (Del Rey; ISBN: 0345424492)
 4. No Surrender, No Retreat (Del Rey; ISBN: 0345424506)
 5. The Wheel of Fire (Random House; ISBN: 0345424514)

Emerson Briggs-Wallacen ja Steve Smithin Dining on Babylon 5: The Ultimate Collection of Space Station Cuisine [Human Edition] on hauska keittokirja, josta löytyy mm. spoon, jovian sunspotin, breenin, bagna caudan, brivarin ja monien muiden sarjassa nimeltä esiintyneiden ruokien ja juomien valmistusohjeet. Kirja on kirjoitettu Fresh Air -ravintolan ravintolapäällikön näkökulmasta katsottuna, ja siinä on hauskoja taustatarinoita, joista näkee, että kirjoittaja on ollut selvillä Babylon 5:n maailmasta.

David Bassom: The A-Z Guide to Babylon 5 (Dell Books; ISBN: 0440223857) on Babylon 5 -sanakirja, jossa on sanoja 3. kauden alkupuolelle asti. Uutta, koko sarjan käsittävää painosta harkitaan.

Andy Lane: The Babylon File vol. 1 on myös hyvä sarjaa läpikäyvä teos, mutta saman kirjan kakkososassa kirjailija unohtaa kaiken objektiivisuuden ja valehtelee itsensä suohon.

Jim Mortimere: Babylon 5 Security Manual (Del Rey; ISBN: 0345424530) on nimensä mukaisesti Garibaldin joukkojen salainen Babylon 5:n teknistä puolta käsittelevä kirja. Kirjassa on jonkun verran virheitä ja se on jakanut lukijoitaan voimakkaasti.

Fiktio

Babylon 5 -maailmaan on kirjoitettu lähemmäs 20 fiktiokirjaa. Suurin osa varhaisimmista kirjoista on aivan turhia. Suurimpana ongelmana on, että kirjoissa tapahtuu Thirdspacen tapaan muka tärkeitä asioita, joita ei kuitenkaan itse sarjassa noteerata millään lailla. Tärkeiksi voisi luonnehtia kirja 7, 9, sekä trilogiakirjat. Pasi 'Albert' Ojala on tehnyt kirjoista lyhyet englanninkieliset arvostelut.

Itsenäiset kirjat:

 1. Voices (Dell Pub Co; ISBN: 0440220572)
 2. Accusations (Dell Pub Co; ISBN: 0440220580)
 3. Blooth Oath (Dell Pub Co; ISBN: 0440220599)
 4. Clark's Law (Dell Pub Co; ISBN: 044022229X)
 5. The Touch of Your Shadow, the Whisper of Your Name (Dell Books; ISBN: 0440222303)
 6. Betrayals (Dell Books; ISBN: 0440222346)
 7. The Shadow Within (Dell Books; ISBN: 0440223482)
 8. Personal Agendas (Dell Books; ISBN: 0440223512)
 9. To Dream in the City of Sorrows (Dell Books; ISBN: 0440223547)
TV-elokuva -romanisaatiot:
 1. In the Beginning (Del Rey; ISBN: 0345424522)
 2. Thirdspace (Del Rey; ISBN: 0345424549)
 3. A Call to Arms (Random House; ISBN: 0345431553)
Paikkoja, joista kirjoja kannattanee kysyä, ovat alan erikoisliikkeet, kuten vaikkapa Tampereen Kukunor. Luottokortilla varustetut ihmiset saanevat kirjat halvemmalla jenkkiläisestä kirjakauppa Amazonista. (Lue kuitenkin Amazonin boikotista)

Onko jossain saatavana Babylonin tapahtumien aikajana?

Jari Laaksosen kasaama aikajana on osoitteessa http://laaksonen.50megs.com/babylon5/aikajana.html .

Sarjan TV-kääntäjä Mika Metsäpelto


Onko sarjan myöhempien kausien kääntäjä Mika Metsäpelto sama kuin ensimmäisen kauden kääntänyt Commander Gelt?
- On.

Miten saan Babylon 5 Magazine -lehtiä?

Babylon 5:ttä käsittelevä kuukausittain ilmestynyt fanilehti The Official Babylon 5 Magazine, joka tunnetaan myös nimellä Babylon 5 Monthly, oli oikeastaan ainoa lehti, joka säännöllisesti kirjoitti Babylon 5 -asiaa. Vaikka kyseessä on tavallaan aika yksioikoinen faniläpyskä, antavat sen jutut kuvaa kulissien takaisesta toiminnasta isoin värikuvin varustettuna, ja joka lehden päättää yhden sivun mittainen JMS:n The Last Word -kolumni.

Mistä ja mitä Babylon 5:n jaksoja saa VHS-videoina?

Babylon 5:n ostovideokasetteja saattaa vielä saada jostain käytettynä. VHS-videot ovat tekstittämättömiä. Kaikilla nauhoilla on kaksi jaksoa, paitsi kahdella 1. kauden nauhalla kolme. Videot on sarjanumeroitu seuraavasti: Lisäksi seuraavat TV-elokuvat ovat ainakin joskus olleet saatavana videolla. Elokuvat on julkaistu suomeksi tekstitettyinä sekä osto- että vuokrakasetteina. Elokuvat sijoittuvat B5:n aika-akselille seuraavasti: ItB enimmäkseen n. 10 vuotta ennen sarjan alkua, TS 4. kauden puoleenväliin, TRoS ja ACtA 5. kauden jälkeen.

TV-elokuvat on julkaistu VHS-videolla Brittilässä syksyllä 1999 laajakuvaversioina.

Mitä B5-jaksoja on julkaistu NTSC-laserdiscillä?

Laserdisc on alkuperäinen 12" (30 cm:n) laserlevyformaatti, jonka ominaisuuksiin kuuluu sekä Suomen TV-lähetyksiä parempi kuva että ääni. Laserdiscien soittoon tarvitaan laserdisc-soitin. 30 cm:n analogista kuvaa ja digitaalista surround-monikanavaääntä sisältävä levy EI mahdu DVD-asemaan eikä ole sen kanssa muutenkaan yhteensopiva!

Jaksoja alettiin julkaista USA:ssa NTSC-levyillä joulukuussa 1998. Ensin julkaistiin In the Beginning ja The Gathering Special Edition. Vuoden 1999 keväällä julkaistiin 1. ja 5. kausi rinnakkain ja aloitettiin 2. kauden julkaisu. Syyskuussa 1999 jatkettiin 2. kautta ja aloitettiin 4. kauden julkaisu. Sen jälkeen julkaisut kuitenkin jäädytettiin keräilijöiden suureksi harmiksi.

Levyillä on erittäin hyvä kuva ja jämäkkä Dolby Surround -ääni, mutta ne eivät ole laajakuvaversioita. Levyjen hinta on US$29.98 / kaksi jaksoa miinus postimyynnissä tavallinen 20% alennus plus postikulut plus Suomen ALV 22% plus tulli 4%.

Esimerkkejä levyjen kuvanlaadusta on WWW-sivulla http://www.cs.tut.fi/~leopold/Babylon5/B5Ld.html .

Saako B5:ttä DVD:llä?

Babylon 5:n tv-elokuvat In the Beginning ja The Gathering ovat saatavana DVD:llä, samoin kuin ensimmäinen tuotantokausi. Toista tuontantokautta odotellaan keväällä 2003.

Mitä B5-pelejä on olemassa?

Korttipeli

Tämä osuus olisi kirjoitettu, jos joku olisi tarjonnut lyhyen esittelyn.

Tietokonepeli

Peli, jonka tuotanto kesksytettiin syyskuussa 1999, olisi sijoittunut Babylon 5- ja Crusade-sarjojen väliseen aikaan ja pohjatilanteeseen.

Roolipeli

Tämä osuus kirjoitettaisiin, jos joku viitsisi tarjota lyhyen esittelyn.

Milloin jaksot Suomessa esitettiin?

Osoitteessa http://www.cs.tut.fi/~leopold/Babylon5/Jaksot.html on kaikkien tällä hetkellä tiedossa olevat jaksojen lähetysajat. Vain seuraavien kolmen viikon jaksojen lähetysajat ovat nk. lukkoon lyödyt, eli sitä kauempana olevien jaksojen lähetysaika muuttuu silloin tällöin muutamilla minuuteilla. Tietenkin, jos jotain dramaattista tapahtuu, voivat lähempienkin jaksojen lähetysajat muuttua. Teksti-tv tarjoaa yleensä varmimman lähetysajan.

Mitä tämä uutisryhmässä käytetty sanalyhenne tarkoittaa?

Uutisissa käytetään useita sanalyhenteitä ja sanoja, jotka eivät välttämättä ole tavallisesta kielenkäytöstä tuttuja. Jotkut ovat B5-spesifisiä, jotkut taas yleisesti newseissä käytettyjä. Pari sivua, josta sanastoja löytyy, ovat:

Kuinka suuri Babylon 5:n tunnettu maailmankaikkeus on?

Babylon 5 tapahtuu noin halkaisijaltaan noin sadan valovuoden kokoisen pallon alueella. Sarjassa mainitut etäisyydet ovat tätä kokoluokkaa, ja tunnettujen planeettojen määrä vastaa suunnilleen tätä lukua.

Sarjassa pariin kertaan nähdyt galaksiluokan kartat ovat yksinkertaisesti efekti-ihmisten virheitä, joita JMS ei ole vaivautunut korjauttamaan. Samoin kielikuvissa silloin tällöin käytettyä sanaa "galaxy" ei pidä ottaa liian kirjaimellisesti - etenkään niissä kohdissa, joissa sarjan kääntäjä on lisännyt sanan sinne omaksi huvikseen (esim. jaksossa Into the Fire kääntäjä keksi omasta päästään käyttää sanaa täydet 6 kertaa).

Ei ole tiedossa, miksi tunnettu alue ei ole tämän suurempi: alkaako hyperavaruus käyttäytyä oudosti tätä pidemmillä matkoilla (the veil?) vai eivätkö nuoremmat lajit varjojen ja vorlonien puristuksessa päässeet tämän pidemmälle. On myöskin epäselvää, onko tunnetun alueen ulkopuolella lisää älykkäitä lajeja vai ovatko nykyisin tunnetun alueen lajien paljous vain onnekas poikkeus tai vaikkapa jokin ensimmäisten lajien koe.

Loppuuko tämä sarja joskus? Entä tuleeko jatkosarjoja?

Babylon 5 on alusta alkaen suunniteltu viiden vuoden sarjaksi, jolla on alku ja loppu. Viidennen vuoden kuvaukset saatettiin loppuun maaliskuussa 1998 ja sarjan viimeisen jakson ensiesitys oli USA:ssa 25.11.1998.

Jatkosarjan Crusade tuotanto alkoi elokuussa 1998 ja sen USA:n ensi-ilta oli kesällä 1999. Sarja oli Babylon 5:n tapaan suunniteltu jatkuvajuoniseksi. Crusade sijoittuu samaan aikajatkumoon Babylon 5 -sarjan kanssa, ja alkaa noin vuodesta 2267, siis muutaman vuoden Babylon 5 -sarjan tapahtumien jälkeen. TNT lopetti Crusaden rahoituksen helmikuussa 1999, kun sitä oli kuvattu vasta 13 jaksoa.

Crusade esitettiin TV 2:n mukaan Suomessa heti, kun Babylon 5 loppui, eli alkaen maaliskuussa 2000.

Miltä suomalaisilta sivuilta voin lukea Babylon 5:stä?

Hyvä sivu, jolta aloittaa on Varjojen paratiisi, jonka osoite on http://www.cs.tut.fi/~leopold/Babylon5/ . Sivustossa on mm. linkki Muiden B5-sivuja, joiden kautta pääsee helposti muille suomalaisille sivuille. Linkkien takaa löytyy alussivuja, B5-teemoja, allergialuokituksia, jaksoarvosteluja, B5-näyttelijöiden muita töitä, juomapelejä, kuvia, ja jopa Babylon 5:ttä kalevalaksi.

Miksi helppoon kysymykseen tulee vastaus monta kertaa?

Newsit eivät ole reaaliaikainen tietojärjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että kun yksi henkilö kirjoittaa vastauksen, se ei näy heti kaikille muille newsien lukijoille, vaan viive saattaa pahimmillaan olla jopa viikon, ja saattavatpa jotkut viestit kadota matkalla kokonaankin. Moderointi vielä hiukan hidastaa tätä järjestelmää. Siksi samaan, helppoon kysymykseen saattaa hyvinkin tulla useita vastauksia, eikä tästä pidä sen enempää kysyjän kuin muiden lukijoidenkaan ottaa pulttia.

Mistä saan kerrattua aiemmat Babylon 5:n tapahtumat?

Pikainen kertaus onnistuu lukemalla The Lurker's Guiden Background-sivun siihen jaksoon, joka on esityksessä, esim. http://www.midwinter.com/lurk/background/056.shtml . Background-sivuilla selvitetään muutamassa sivussa B5:n tarinan tärkeimmän juonenkäänteet ja pääosapuolet. Oikean jaksonumeron saat katsomalla, monennenko jakson esitys Suomessa on meneillään sivulta http://www.cs.tut.fi/~leopold/Babylon5/Jaksot.html .

Jos haluat lukea joka jaksosta tarkemmin, kannattaa katsoa kaikkien jaksojen synopsikset, eli alkaen sivusta http://www.midwinter.com/lurk/synops/000.html ja jatkaen niin pitkälle kuin sisua riittää.

Miksi uutisryhmään kirjoittamani viesti katkesi kesken?

Jos viestissä on rivi, jolla on yksinäinen piste ".", ja joko uutistenlukuohjelmasi tai palveluntarjoajasi uutispalvelu on väärin asennettu, loppuu viesti tähän riviin. Ilmoita asiasta palveluntarjoajallesi tai lopeta kyseisenlaisten viestien kirjoittaminen.

Miten valoa nopeampi kommunikointi toimii?

Tämä, kuten monet muutkin tekniset jipot ovat jääneet vähemmälle selitykselle Babylon-universumissa. Kommunikointi perustuu kuitenkin ilmeisesti hyperavaruudessa kulkeviin takioniviesteihin. Takionit ovat kuvitteellisia hiukkasia, jotka kulkevat aina valon nopeutta nopeammin. Jotta takionit eivät siroaisi liikaa pitkillä matkoilla, viestit välitetään hyperavaruuden kautta. Tätä varten hyppyportteja pidetään aina hieman raollaan.

Mitä Babylon 5 -sarjakuvia on olemassa?

DC Comics julkaisi vuonna 1995 11 numeroa Babylon 5 -aiheista sarjakuvaa. Numerot muodostavat seuraavat kokonaisuudet: Kertoo sinänsä mielenkiintoisen Sinclair-tarinan vuodelta 2259 Minbarilla. Piirrosjälki on hirveää, mutta tarinankerronta kohtuullista. Julkaistu myös kovakantisena kirjana nimellä In Darkness, Find Me (UK: Titan Books). Myös julkaistu numeron 11 kanssa pehmeäkantisena albumina Babylon 5: The Price of Peace (DC Comics, ISBN: 156389467X). Erittäin hyvä tarina, joka kertoo mm. miten Garibaldi ja Sinclair tapasivat toisensa lähes kymmenen vuotta sitten Marsissa. Liittyy kiinteästi juonikaareen, ja tähän jopa viitataan pari kertaa itse sarjassa. Piirrosjälki ajoin horjuvaa, mutta suurimman osan ajasta kohtuullista. Luettava ehdottomasti. Julkaistu myös kovakantisena kirjana nimellä Shadows Past and Present (UK: Titan Books). Surkeasti piirretty surkea G'Kar-tarina, jossa G'Kar olisi aivan hyvin voitu vaihtaa Star Trek: DS9:n Quarkiin tai ihan mihin tahansa muuhun hahmoon. Sarjiksessa päähenkilöillä ei ole minkäänlaista luonnetta, vaan he käyttäytyvät niin kuin tarinalle sopii. Erinomainen Psi-joukkojen tekemä lapsille jaettavakai tarkoitettu mainoslehtinen, joka propagandamateriaalin muodossa valottaa järjestön toiminnan pintakuvaa ja virallista historiaa. Piirrosjälki on hyvää. Kannattaa lukea.

Tämä hyvin piirretty kolmiosainen sarjakuva, on ihan mielenkiintoista luettavaa, sillä se tarjoaa mm. tietoa Minbarin ja tietenkin Valenin historiasta. Tarina tosin lässähtää loppua kohden.

Paikkoja, joista sarjiksia kannattanee kysyä, ovat alan erikoisliikkeet.

Saako sarjan soundtrack-levyjä tilata jostain?

Babylon 5:n soundtrackit saa tilattua Sonic Imagesilta tai vaikkapa CD Now:sta. Sonic Imagesissa on saatavilla kaksi kausipohjaita sekä fanaattisemmille kannattajille myös monia jaksokohtaisia levyjä.

Suomessa levyt ovat saatavilla erikoisliikkeissä ja myös joissain isoissa liikkeissä erikseen tilaamalla (katso kirjojen ja sarjakuvien saatavuus).

Vaikuttavatko coriolisvoimat B5:llä heitetyn pallon rataan? Entä miten käy sukkulasta hyppäävän Sheridanin?

Kyllä vain, coriolisvoimat vaikuttavat Babylon 5:llä lähes kaikkeen. Matlabilla laskettuja hienoja esimerkkejä kuvien kera sivulla oli aikanaan sivulla http://www.hut.fi/~ebu/B5/b5bb.html, vaan eipä ole enää..

Sheridanin putoamista keskussukkulasta oli taas simuloitu kuvissa http://www.hut.fi/~ebu/B5/p20.gif ja http://www.hut.fi/~ebu/B5/m20.gif. Kuvat esittivät puutarhassa seisovan olennon näkökulmasta piirrettyä räpiköivän Sheridanin rataa.

Räjähtääkö ihminen tyhjiössä?

Päin vastoin kuin monet "laadukkaat" tieteisfilmit (Total Recall, Outland, jne) esittävät, tyhjiöön joutunut ihminen ei räjähdä.

Perinteinen väite on se, että ihmissä oleva salaperäinen "sisäinen paine" räjäyttäisi tyhjiöön joutuneen ihmisen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Vaikka tämmöinen sisäinen paine olisikin olemassa, sen ja ulkomaailman ero tyhjiössä olisi vain 1 bar. Sama paine-ero tulee, kun sukeltaja sukeltaa kymmenen metrin syvyyteen veteen, eikä kukaan väitä, että ihminen luhistuisi kasaan tästä tai syvemmästäkään sukelluksesta.

Tohtori Franklinin kuvaus tyhjiöön joutumisesta jaksossa And Now for a Word vastaa hyvin tarkkaan tieteen näkemystä aiheesta. Silmät tietenkin jäätyvät vain, jos henkilö on kääntyneenä poispäin auringosta, tai hän on planeetan tms. varjossa tai riittävän kaukana lähimmästä tähdestä (= lähes kaikkialla).

Vielä yksi viite Samasta aiheesta: http://www.mu.org/~joe/traveller/archive/General/Explosive.Decompression.txt , jossa vuonna 1966 tapahtuneella onnettomuudella osoitettiin, että 20 sekuntia tyhjiössä todistettavasti ei aiheuta ihmiselle pysyviä vaurioita.

Miten kumiankat liittyvät Babylon 5:een? Entä mansikkatuutit?

Kumiankat ja mansikkatuutit olivat Babylon 5 -ryhmän alkuaikoina sisäpiirivitsejä, jotka jaksoivat naurattaa aikansa, mutta kävivät sitten - kuten kaikki loppuun kulutetut vitsit - sietämättömiksi. Aiheita ei toivottavasti enää käsitellä sen enempää.

Miten saan kirjoitettua moderoituun uutisryhmään?

Jos uutistentarjoajasi on hoitanut hommansa, moderoituun ryhmään kirjoittaminen käy aivan samalla lailla kuin mihin tahansa muuhunkin. Jos palveluntarjoajasi ei toimi, tai sinulla ei ole newsien lähetysoikeutta, voit lähettää viestisi sähköpostitse. Ohjeet siihen, miten tämä toimii, ovat tiedostossa http://www.cs.tut.fi/~leopold/Babylon5/SVTB5/Sahkopostitse.html .

Miksi kaikki puhuvat englantia?

Oikea vastaus on, että luultavasti kukaan ei puhu sitä, mitä nykyään englannilla käsitetään. Babylon 5:ssä toteutetaan samaa ideaa kuin yleensä englanninkielisissä sarjoissa, joissa on paljon ulkomaankielistä dialogia:

Keskenään Maan ulkopuoliset oliot puhuvat omia kieliään. Heidän puheensa, samoin kuin heidän käyttämänsä mitat, dubataan eli jälkiäänitetään täydellisellä huulisynkalla nykyenglanniksi. Vain silloin, kun kohtauksessa mukana on joku, jonka ei ole tarkoitus ymmärtää, mistä puhutaan, jätetään tämä ideaalidubbaus pois.

Syy, miksi näin tehdään, on se, että jos kaikki muukalaiset vain örisisivät keskenään jotain keksittyä kieltä, voisi olla aika vaikeaa saada minkäänlaisia näyttelijäsuorituksia aikaan. Muistelkaapa vaikka Chewbaccan "kieltä".

Vielä lisätaustaa:
Babylon 5:n kaupankäyntikielenä on 2200-luvun englanti, jota kaikkien muukalaistenkin on hyvä hiukan opetella ennen Babylon 5:lle saapumista. Tästä syystä, ja myöskin koska englanti ei ole niin vaikeaa kuin esimerkiksi minbarin kolme murretta/kieltä, on siitä tullut jonkinlainen de facto -standardi tähtienvälisessä kommunikaatiossa.

Miksi avaruudessa kuuluu ääntä?

Äänten ikuisuusongelma risoi minuakin sarjan alussa. Tosin tässäkin on pyritty tietynlaiseen realismiin: jos näytetään kuvaa sisältä, kuullaan se, mikä sielläkin kuultaisiin. Vasta ulkokuvaa esitettäessä kuullaan äänitehostemaiset viuhunat ja paukkunat. Tämä on kai vain pakko hyväksyä, vähän samalla lailla kuin taustamusiikkikin.

Vaihtoehtoisen selityksen tarjoaa ystävällisesti Marko Aho (maho@cc.helsinki.fi) (tekstiä lyhennelty):

Oletetaan, että rakennetaan avaruusalus. Oletetaan, että siihen yritetään rakentaa paras mahdollinen käyttöliittymä, jotta sen miehistö pysyisi elossa avaruudessa. Tällöin yksi mahdollisuus on muodostaa ympäröivästä avaruudesta simuloitu äänimaisema visuaalisen maiseman lisäksi (mittaristo, keinohorisontit, tutkakuvat, visuaaliset videonäytöt etc.). Nyt jos oman aluksen lähistöllä kulkee toinen alus (jopa kiven kappaleet), niin sen kulku ja moottorityyppi voidaan skannata jotain säteilyä mittaamalla. Tällöin sen kulku voidaan havainnollistaa miehistölle täysin luonnollisella tavalla: simuloidaan esineen kulkua, kuten se tuottaisi ääntä ilmakehässä (tms.).

Tämä on huomattavasti havainnollisempaa (->turvallisempaa) kuin kulkea avaruudessa, jossa kukaan ei kuule huutoasi. Samoin voidaan havainnollistaa räjähdykset ja aseiden tms. äänet, jotta miehistö saa välitöntä palautetta, mitä ympärillä tapahtuu eikä tarvitse koko ajan käännellä päätä tai kuunnella satoja yhtäaikaisia viestejä tyyliin: "Warning, big explosion with nuclear waste in five a'clock in 100 feet"

Vasta kun alus on riittävän iso voidaan siirtyä äänettömiin strategisiin näyttöihin. Eli silloin, kun katsellaan tapahtumia kaukaa, eikä henkiinjääminen ole välittömästi kiinni ohittavista aluksista.

No miksi sitten elokuvassa avaruusasemaa ulkoa kuvattaessa pitää näitä ääniä simuloida? Siellä on tietysti kuvausryhmän alus kuvaamassa sitä ulkokohtausta, jonka aluksen standardivälineistöön kuuluu em. äänisimulointi. Sitä ei turvallisuussyistä edes saa pois päältä! ;-)

Miksi aseman komentokeskuksessa (C&C) ei ole pienempi painovoima?

Babylon 5:n komentokeskus (C&C) on lähempänä aseman pyörimisakselia kuin muut ihmisten asuttamat osat. Koska Babylon 5:n painovoima tehdään asemaa pyörittämällä, siellä pitäisi näin ollen olla myös pienempi painovoima (n. 0.3g).

[Keskusjuna] Ongelmana on se, että ainoa tapa simuloida pienempää painovoimaa uskottavasti on joko siirtyä Kuuhun tai Marsiin, tai kuvata kohtauksia Apollo 13:n tapaan alas syöksyvässä lentokoneessa. Koska mikään näistä tavoista ei ole taloudellisesti mielekäs, ja koska pienemmän painovoiman näyttely menee helposti tahattoman komiikan puolelle, on päätetty antaa ihmisten liikkua siellä normaalisti. Kyseessä on siis pakon sanelema, tahallaan jätetty virhe.

Aseman sisäpuolen ainoa paikka, jossa alempaa painovoimaa pyritään simuloimaan näyttelemisessäkin on core shuttle, eli aseman keskiakselin lähistöllä olevat kolme sukkularaidetta. Nämä ovat nopein tapa liikkua aseman sisällä pitkittäissuunnassa. Aseman pyörimisen aikaansaama painovoima sukkuloiden kohdalla on korkeintaan 0.1 g:n luokkaa, luultavasti vielä vähän alle.

Miksi tähdet eivät pyöri, kun niitä katsoo ikkunoista?

Tämä on toinen käytännön sanelema pakko. Pyörivät tähdet voidaan tehdä parillakin tapaa. Toinen on nk. bluescreenin käyttö ja tähtien lisääminen trikkitekniikalla (jota on tehosteiden hinnan alennuttua käytetty Crusade-sarjassa). Toinen vaihtoehto olisi pyörittää mustaa, takaa valaistua, rei'itettyä levyä ikkunan takana. Ikävä kyllä tässä tapauksessa levyn pitäisi olla kooltaan valtava. Levyn lisäongelmana on myös se, että sen pyörittämisestä aiheutuvat äänet heikentäisivät äänityksen teknistä laatua.

Muutamissa kohtauksissa tosin tähdet todella pyörivät ikkunoissa. Efekti on ihan hauskan näköinen.

Miten asemalla voi olla rääsyläisiä?

Vuoden 2258 maailma on kaukana ideaalisesta. Yltiökapitalistiseksi kehittynyt Maan talousjärjestelmä ajaa tavallisen ihmisen helposti ahtaalle: monet ovat tulleet Babylon 5:lle onneaan etsimään. Aina onni ei kuitenkaan hymyile, ja jos on mennyt sijoittamaan ja menettämään myös kalliiseen paluumatkaan varaamansa rahat, ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin jäädä asemalle lorvijaksi (lurker).

Miksi Babylon 5:n henkilökunta on kokonaan Maasta?

Babylon 5 on Maan ideoima ja pääosin Maan rahoittama. Tämän takia aseman henkilökunta koostuu ihmisistä ja ihmisillä on suuri vaikutusvalta aseman viralliseen toimintaan.

Miksi Babylon 5 yleensäkään rakennettiin?

Babylon 5 on ollut valtava rakennusprojekti, joskin selvästi pienempi kuin edeltäjänsä, vuorokauden käyttöönottonsa jälkeen kadonnut Babylon 4.

Maa ja koko ihmiskunta oli tuhon partaalla Maan ja Minbarin sodan aikana. Ainoa syy, miksi ihmiskunta selvisi, oli se, että minbaarit antautuivat lopullisen voittonsa kynnyksellä. Tämä tappionsekainen voitto innosti Maan rakentamaan YK:ta muistuttavan elimen estämään samanlaisen tragedian uudelleensyntymisen. Sota nimittäin alkoi niin yksinkertaisesta inhimillisestä erehdyksestä, ettei sellaista voi tapahtua, jos vastapuolet olisivat edes hiukan tunteneet toistensa kulttuuria. Tämän takia The Babylon Station rakennettiin. Ja kun se tuhoutui, se rakennettiin uudelleen... ja uudelleen...

Otetaan asemat järjestyksessä:

Kumpi oli ensin, Babylon 5 vai Star Trek: Deep Space 9?

Babylon 5 on keksitty vuonna 1987. Esittelyjakson käsikirjoitusta, ensimmäisen tuotantokauden henkilöraamattua ja kuvia tarjottiin vuonna 1989 mm. Star Trekiä tuottavalle Paramountille, joka ei ottanut sarjaa, mutta jolle yleisen tavan mukaan jäi esittelymateriaalista kopio.

Kun Warner Brothers antoi rahat Babylon 5:n esittelyjaksoon vuonna 1992, ilmoitti Paramount välittömästi, että Star Trek -universumiin tulee myös avaruusasemalle sijoittuva TV-sarja, ja ettei muiden näin ollen kannata edes yrittää. Kun Warner ei tästä hätkähtänyt, Paramountin sedät toteuttivat uhkauksensa ja saivat Deep Space 9:n ensimmäisen jakson pikavauhtia ja suurella rahalla valmiiksi niin, että se esitettiin kolmisen viikkoa ennen Babylon 5:n pilottia. Useat yhtymäkohdat antavat aihetta olettaa, että Deep Spacen puolella käytettiin aika surutta hyväkseen Babylon 5:n esittelymateriaaleja.

JMS itse oli aikanaan aika pottuuntunut monista Deep Space 9:ään ilmeisestikin kopioiduista yksityiskohdista, niin kuin hänen syyskuun 1992 lopulla kirjoittamastaan artikkelistaan voi päätellä (kokoelman viimeinen artikkeli).

Miksi osa erikoistehoista nykii?

Babylon 5:n normaalit kameraotokset kuvataan tavallisella filminopeudella 24 kuvaa/s, joka soveltuu kohtuullisesti Jenkkilän TV:ssä esitettäväksi. Erikoistehosteet taas luodaan nopeudella 30 kuvaa/s (paitsi 5. kauden 6 viimeisessä jaksossa nopeudella 24 kuvaa/s), joka taas sopii Jenkkilän 60 puolikuvaa sekunnissa esittävälle TV-standardille erinomaisesti.

Meidän televisioissamme oletusarvoinen kuvanopeus on 50 puolikuvaa/s, mikä tuottaa hiukan ongelmia, kun sarjaa pitäisi muuntaa meidän videojärjestelmäämme. Muunnos tehdään nopeuttamalla esitystä n. 4 %, eli 24 kuvaa/s-materiaali näytetäänkin nopeudella 25 kuvaa/s. Tästä syystä jaksot kestävät alkuperäisen 44 minuutin sijasta vain 42 minuuttia.

Nyt ongelmaksi tulevat äänen lievän nousun lisäksi erikoistehosteet. Niiden kuvanopeus on nopeusmuunnoksen jälkeen noin 31.2 kuvaa/s, joka ei ole mitenkään jaollinen 50:n kanssa. Kuvia joudutaan siis interpoloimaan ja sopivalla liikkeellä tämä konversio aiheuttaa kuvaan outoa nykimistä.

Miten hyperavaruus toimii?

Hyperavaruuteen mennään hyppypisteiden kautta. Hyppypisteen voi muodostaa joko hyppyportti tai suuremman aluksen hyppygeneraattori. Vain kaikkein suurimmissa ja kalleimmissa aluksissa on kyseinen generaattori, koska sen tekniikka on aika työlästä ja energiaavievää.

Hyperavaruudessa tila ei toimi oikein: se kompressoituu, muttei lineaarisesti. Jotta hyperavaruudessa voisi lentää, täytyy koko ajan pitää suuntima reittien varrella oleviin majakoihin. Jos reitistä eksyy, on pian totaalisesti hukassa. Hyperavaruuden häiriöt hukkaavat majakkasignaalit kokonaan ja ilman kiintopisteitä suunnistus on mahdotonta. Ja vaikka olisikin niin suuressa aluksessa, että se voi muodostaa itse hyppypisteensä ja poistua hyperavaruudesta, se voi löytää itsensä valovuosien päästä lähimmästä sivilisaatiosta tai hyppyportista. Silloin kotiinpääsy on hyvin vaikeaa: vaikka palaisi hyperavaruuteen, ei oikeaa suuntaa voi löytää ellei löydä kapeiden reittien varrelle jätettyjä majakoita. Yhtäkään hyperavaruuteen eksynyttä alusta ei ole onnistuttu pelastamaan ennen Cortezin pelastamista jaksossa A Distant Star.

Uusien hyppyporttien teko käy seuraavasti: tutkimusalukset, jotka jättävät jatkuvasti jälkeensä majakoita, kokeilevat siellä täällä poistua hyperavaruudesta. Jos paikka on hyvä, siihen voidaan rakentaa kiinteä hyppyportti. Muuten jatketaan etsimistä. Uusien porttien paikkojen etsiminen on siis ihan onnenkauppaa ja yritysten suhde rakennettuihin portteihin on huikea.

Mielenkiintoinen pikkujuttu on se, että suuri osa olemassa olevista porteista on ikivanhoja (kirja The Shadow Within), eikä niiden rakentajaa tiedä kukaan.

Miten aseet toimivat? Miksi ilma taittuu laukausten ympärillä?

Käsiaseet, eli PPG:t (Phased Plasma Gun), laukovat suustaan plasmamuotoon kuumennettua heliumia. Tässä on se etu, että laukaukset aiheuttavat ihmiselle suurtakin vahinkoa polttamalla, mutta avaruuseman tai avaruusalusten seinät jäähdyttävät yksittäisen ohimenneen laukauksen niin äkkiä, ettei se aiheuta vahinkoa rakenteille.

Aseessa on takaosassa pieni kapseli, energy cap, joka voidaan tarpeen tullen nopeasti vaihtaa. Joka laukauksen jälkeen aseen pitää varautua uudelleen pari sekuntia (ei koske tehokkaampia aseita).

Ilman vääristyminen laukauksen ympärillä johtuu kuumuudesta.

Mikä liikuttaa Starfuryjä?

[Starfury] Starfuryt ovat pieniä, henkilökohtaisia taistelualuksia. Starfuryssä on kunkin neljän siiven päässä pääsuuttimet sekä eteen että taakse. Näiden lisäksi siinä on pari kourallista pienempiä suuttimia, jotka osoittavat ylös ja alas. Tämä tekee siitä erittäin hyvin ohjattavan pikku aluksen, joka ihan oikeasti pystyy liikkumaan todellisessa, kolmiulotteisessa avaruudessa.

Starfuryn energialähde on ydinvoimapohjainen. Tarkempia yksityiskohtia en tunne.

Mikä ihmeen Hugo?

Hugo on SciFi-ympyröissä ehkä korkeimmalle arvostettu SciFi-palkinto, joka jaetaan vuosittain parissa kymmenessä kategoriassa. Eräs niistä on "Best Dramatic Presentation", jossa TV-sarjat ja elokuvat taistelevat.

Hugon saaja valitaan suurella äänestyksellä, ja tulokset ovat yleensä kuvastaneet hyvin aikansa TV-sarjojen tai elokuvien tasoa. TV ei ole saanut Hugoa vuoteen 2002 mennessä kuin muutaman kerran:

Babylon 5:n avausjakso The Gathering oli Hugo-ehdokkaana 1994, mutta hävisi Jurassic Parkille. Vuonna 1995 alkukilpailun äänet jakautuivat 8 ensimmäisen tuotantokauden jakson välillä niin pahasti, ettei yksikään jakso päässyt viiden loppukilpailijan joukkoon. Samoin kävi vuonna 1998 neljännen kauden jaksoille: ensimmäisen kierroksen sijat 6..11 menivät kaikki Babylon 5:lle. Vuonna 1999 yksi ehdokkaista oli Babylon 5:n päätösjakso Sleeping in Light, joka kuitenkin jäi toiseksi häviten The Truman Showlle.

Sekä vuosina 1996 ja 1997 olisi kolme Babylon 5:n jaksoa päässyt viiden loppukilpailijan joukkoon, mutta JMS sulki kumpanakin vuonna kaksi jaksoa pois lisätäkseen jännitystä.

Lisäyksityiskohtia palkinnoista ja tuotannosta sivulla Babylon 5 Suomessa - Tuotanto.

Kuka on JMS?

Alunperin valkovenäläistä sukujuurta oleva Joe Michael Straczynski (JMS) on suuri luoja, sarjan keksijä ja alullepanija.

Sen lisäksi, että JMS on tuottanut sarjan, hän on itse kirjoittanut suurimman osan käsikirjoituksista sekä korjaillut hiukan muidenkin käsikirjoittamia jaksoja ottamatta tästä kuitenkaan kunniaa (ja osaa käsikirjoituspalkkiosta). Kokonaan JMS:n kirjoittamia käsikirjoituksia on kausittain seuraavasti:

Paljonko väkeä Babylon 5:llä on?

Babylon 5:llä on noin neljännesmiljoona tietoista elämänmuotoa.

Miksi jaksoja ei esitetä niiden lopussa olevien järjestysnumeroiden mukaan?

Babylon 5:n ensimmäinen tuotantokausi kuvattiin tuotantoteknisistä syistä johtuen rankasti epäjärjestyksessä. Etenkin jotkin ensimmäisen vuoden loppupään jaksoista on kuvattu paljon aiemmin, jotta niiden tarvitsemat valtavat määrät erikoistehosteita ehdittäisiin toteuttaa ajoissa.

Suomessa jaksot esitetään samassa järjestyksessä kuin aikoinaan Yhdysvalloissakin, ja tämä järjestys on pieniä vivahdepoikkeamia lukuun ottamatta oikea.

Mitä Psi-luokitukset tarkoittavat?

Psi-joukkojen käyttämä psi-tasoluokitus: Muiden kuin ihmisten skaaloista ja asteikoista ei ole tarkkaa tietoa.

Mikä on The Narn Bat Squad?

Kun Babylon 5:n ensimmäistä tuotantokautta kuvattiin, pyöri amerikkalaisessa TV:ssä hyvin ärsyttävä Zima-merkkisen limuviinan mainoskampanja. Mainokampanja perustui siihen, että ärsyttävä mieshenkilö väänsi mainospuheessaan kaikki s-kirjaimet zetoiksi.

JMS:n mielestä ajatus, että kyseinen limuviinamerkki eläisi edes kahta vuotta, puhumattakaan vuoteen 2258, oli niin hilpeä idea, että hän päätti laittaa vitsin vuoksi Zima-tuotemerkkejä pariin ensimmäisen tuotantokauden jaksoon. Esim. jaksossa TKO Zima-logoja on näkyvissä useidenkin kohtauksien taustalla.

Vitsin kärki jäi kuitenkin toteuttamatta. Siinä Zima-mainosmies olisi tullut asemalle, ja aloittanut: "Zo then I zays to him, nize ztation..." Tässä vaiheessa paikalle olisi tullut viisi narnia pesäpallomailojen kanssa ja hakannut äijän tuhannen muusiksi.

Alkuperäiset JMS:n artikkelit ja lisää taustaa Babylon 5 Suomessa -sivujen alasivulla huumoria.

Rotuja vai lajeja?

Kertaus biologian perusoppimäärästä: samaan lajiin lasketaan kuuluvan sellaiset eri sukupuolta olevat eläinyksilöt, jotka pystyvät tuottamaan lisääntymiskykyisen jälkeläisen.

Vastaus on siis yksiselitteisesti: "lajeja". Sarjan kääntäjä kääntää niin race- kuin species -sanat väärin roduksi, vaikka centaurit, ihmiset, narnit, vorlonit, minbaarit, drazit, abbait ja kaikki muut nimenomaan ovat eri lajeja.

Kun tästä kuitenkin tuntuu aina tulevan turhanpäiväistä jankutusta, otetaan vielä pari esimerkkiä itse sarjasta:

Pilotissa The Gathering G'Kar puhuu aseman ensimmäiselle telepaatille Lyta Alexanderille siitä, kuinka tarvitaan geneettistä räpläämistä, jotta Lytan avustuksella voitaisiin saada aikaiseksi telepaattinarni. Kyse on siis eri lajeista.

Jaksossa 1, Midnight on the Firing Line, Garibaldi toteaa etteivät ihmiset ja centaurit ole läheisestä ulkomuodosta huolimatta mitään sukua toisilleen. Centaurit olivat väittäneet Maan väkeä kaukaiseksi kadonneeksi siirtokunnakseen, kunnes Maassa päästiin käsiksi centaurien DNA:han, joka osoitti ettei sukulaisuutta ole.

Esimerkkejä on ripoteltu muuallakin pitkin sarjaa. Kun Delenn jätetään pois laskuista, montako lajienvälistä sekamuotoa olette nähneet? Ette yhtään, koska Babylon 5:n lajit eivät voi lisääntyä keskenään.

Miksi osa lajeista joutuu käyttämään aluksissaan pyöriviä osia painovoiman luontiin?

Vastaus on yksinkertainen: lajien kehitys on eri tasolla. Vasta 4. ja 5. tuotantokauden taitteessa minbaarit ja centaurit luovuttivat nuoremmille lajeille keinopainovoimatekniikan, eikä sitä vielä ole ehditty ottaa laajalti käyttöön. Myös näiden vanhempien sivilisaatioiden pikkualuksista keinopainovoima puuttuu, koska se on raskasta teknologiaa.

Eikö Morden näkynyt pilotissakin?

Ei. Mordenia näyttelevä Ed Wasser on näytellyt The Gathering-pilotissa teknikkoa nimeltä Guerra, kuten lopputeksteissä sanotaan. Vaikka näyttelijä on sama, niin tällä hahmolla ei ole mitään tekemistä Mordenin kanssa.

Onko uutisryhmän lisäksi muita paikkoja, jossa höpöttää Babylon 5:stä?

Kyllä vain, ja perinteisesti eräs parhaista paikoista oli IRC-keskusteluryhmä #babylon5.fi. Siellä oli hyvin vilkasta keskustelua etenkin välittömästi jaksojen päättymisen jälkeen - ja etenkin, jos alla oli jokin iso päähänlyöntijakso. Vaikka kanava onkin degeneroitunut yleiseen keskusteluun, käydään siellä vieläkin vilkasta B5-keskustelua esimerkiksi DVD-julkaisujen lähistöllä. Lue kuitenkin ensin ryhmän säännöt osoitteesta http://www.hut.fi/~shaavist/b5/irc.html .
Tämä sivu ©1998-2000,2002,2005 Henrik Herranen

"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1998, PTN Consortium.


[Best viewed with any browser]