SVTB5: Crusade FAQ eli UKK


Tämä sivu on "http://www.iki.fi/leopold/Babylon5/SVTB5/CrusadeFAQ.html"
Tälle sivulle on kerätty sfnet.viestinta.tv.babylon5:n Useimmin Kysyttyjä Crusade-Kysymyksiä (Frequently Asked Questions) vastauksineen.

Vaikka uutisryhmän toiminta lopetettiin 17.8.2000, säilytetään tätä sivua toistaiseksi pikaisena tietolaarina henkilöille, joita tynkä-Crusaden maailma kiinnostaa.


Kysymykset


Vastaukset

Miten Crusade kirjoitetaan?

Crusade (suom. "ristiretki") kirjoitetaan Crusade. Ei Crusader, Crusaders, The Grusaders, Qrucade, Crunch-Adder's, Grouchoder tai Gruzaterit. Vaan Crusade.

Miten Crusade typistyi 13 jakson muotoonsa?

Crusaden kuvaus aloitettiin syksyllä 1998.

Kun vasta viisi jaksoa oli kuvattu, astuivat peliin TNT:n nk. "taiteelliset johtajat" (programming supervisors, jos oikein muistan). Nämä taiteelliset johtajat (joskus myös Komiteaksi kutsuttu) tietävät ohjelmien tekijöitä paremmin, mikä on hyvää ja mikä on huonoa, ja heille on hyvin tärkeää saada oma kädenjälki jaksoihin, jotta "parannetut" sarjat ja niiden menestyksen voi laittaa omalle tililleen seuraavaan työhakemukseen.

TNT:n taiteelliset johtajat (tästä lähtien PalloLäskipäät, tai lyhyemmin P-lot) pysäyttivät Crusaden kuvaukset, koska sarjassa oli heidän mielestään lukuisia virheitä, jotka piti tietenkin korjata. Virallisen JMS:lle annetun muistion mukaan sarjaan piti mm. saada transporttereita (kaikkihan tietävät, että semmoisia pitää olla joka scifi-sarjassa), seksiä, toimintaa, ja amerikkalaista vapaapainia (!!!), koska sitä yleisö luonnollisesti tahtoo. Vaatimukset eivät loppuneet tähän: lisääntyneen toiminnan lisäksi piti olla enemmän puhetta ja selittelyä, ettei yleisö vain menisi sekaisin. Samasta syystä viitteet Babylon 5 -sarjaan julistettiin epätoivotuiksi.

Kun ensimmäiset uutiset muistiosta tulivat Ain't It Cool Newsiin, ei monikaan uskonut sitä todeksi - se oli huonoksi pilaksikin aika mauton. Kauhu ja Suru tulivat puseroon vasta, kun JMS vastasi kysymyksiin muistion autenttisuudesta, että "en voi tällä haavaa kommentoida asiaa".

JMS sai aikaan taisteltua itselleen vähäksi aikaa jonkinlaisen välirauhan p-lojen kanssa. Hän sai jopa lisää rahaa uusiin kuvauslavasteisiin (tiloihin, joita hän suunnitteli rakennuttavansa vasta myöhemmin ensimmäiselle tai jopa toiselle kaudelle), mutta p-lot vastaavasti esittivät muutamia tiukkoja vaatimuksia tarinankerronnan suhteen.

Crusade oli alun perin alkanut puolisen vuotta tv-elokuva A Call to Armsin jälkeen, mutta koska alkuperäinen aloitusjakso Racing the Night "oli sekava eikä siinä ole toimintaa", piti sarja aloittaa kourallisella jaksolla, joissa huolella kerrotaan, miten päähenkilöt ajautuvat yhteen. Sarjan uuteen alkujaksoon War Zone oli erityisen paljon vaatimuksia, ja koska TNT:llä oli p-loja sekä itä- että länsirannikon toimipisteessä, olivat parannuskäskyt usein ristiriitaisia: toinen osasto kielsi tekemästä toisen vaatimaa "parannusta". JMS on jälkeen päin sanonut julki mielipiteensä siitä, että yrityksellä on kaksi johtoa, jotka puhuvat mitä sylki suuhun tuo vain väittelemisen ja arvovaltapisteiden keräilyn ilosta. Lukekaa tästä lisää Lurkerista jaksojen esityksen jälkeen.

Näin jatkettiin kahdeksan jakson ajan aikakautta, jota JMS kuvaa jälkeenpäin äärettömän stressaavaksi, ja sellaiseksi, jossa hauskuus oli kadonnut sarjan teosta. (Tämän ikävä kyllä huomaa jaksoistakin.)

Helmikuussa 1999, kahdeksannen uuden jakson kohdalla JMS lopulta kieltäytyi antamasta enää periksi yltyville vaatimuksille. Appearances and Other Deceits, jonka juonesta noin puolet on turhautuneen käsikirjoittajan suoraa irvistelyä kaikille kädettömille besserwissereille, oli viimeinen niitti. P-lot asettivat uhkavaatimuksen: joko heidän tahtoonsa taivutaan ja jaksoa muutetaan radikaalisti, tai sarjan teko loppuu. Taiteellisen vapautensa menetykseen turhautunut JMS heitti kaikki muutosvaatimuslaput roskikseen ja totesi, että mikään ei enää muutu, jolloin 22:lle jaksolle luvattu rahoitus katkaistiin tuosta vain. Näin Crusade lopetettiin kuukausia ennen ensimmäisenkään jakson esitystä.

Me olemme Crusaden kanssa murheellisella mutta samalla ainutlaatuisella aitiopaikalla. Jokainen voi nyt toimia itse tuomarina: katsokaa huhti- ja toukokuun jaksot. Ne ovat kahdeksan TNT-tuhottua jaksoa. Sen jälkeen kesäkuussa seuraavat viisi jaksoa ovat alkuperäiset viisi jaksoa, mukaan lukien alkuperäinen aloitusjakso. Päättäkää itse, kummat ovat parempia, ja kannattaako rahanlaskijoille antaa periksi (niin kuin joku, jonka nimeä en viitsi toistaa, ehdotti että jo Babylon 5:n olisi pitänyt tehdä parempien budjettien saamiseksi).

Omasta puolestani sanon, että "korjattu" Crusade on suurimmaksi osaksi tylsää ja ensimmäisessä jaksossa suorastaan nolottaa - paitsi jaksossa oleva suora vinoulu p-loille. En olisi TNT-jaksojen jälkeen jäänyt kaipaamaan sarjaa. Harmitus alkoi vasta, kun näki kuinka paljon parempia ne viisi ensin tehtyä ja viimeiseksi esitettyä, p-lojen mielestä "tylsää ja toiminnatonta" jaksoa olivat. Mielestäni ne potkaisivat sarjan todella hyvin ja vauhdikkaasti liikkeelle, ja ero verrattuna Babylon 5:n haparoivaan alkuun on huima.

Huokaus.

Missä järjestyksessä jaksot kannattaa nähdä?

Eiköhän ne kannata katsoa nyt ihan TV:n esittämässä järjestyksessä. Tuotannon ongelmien takia ne kuitenkin ovat eri järjestyksessä kuin missä niiden alunperin piti olla, joten esimerkiksi erästä keksintöä käytetään ennen kuin se keksitään.

Ongelma juontaa juurensa siitä, että kuvaustauolla saatiin lisää rahaa mm. komeampiin univormuihin. JMS ehti tehdä jakson, jossa vaihto viimeiseksi kuvattujen jaksojen "uusista univormuista" ensimmäiseksi kuvattujen "vanhoihin univrmuihin" tapahtuu, mutta sitä jaksoa, jossa vaihdetaan takaisin uusiin pukuihin, ei ole olemassa.

Erinomaisen Virallinen Leopold-jaksojärjestys(tm), jossa epäloogisuuksia univormujen salaperäisen takaisinvaihdon lisäksi ei juuri ole, on alla:

 1. 108 War Zone
 2. 107 The Long Road
 3. 106 The Well of Forever
 4. 109 The Path of Sorrows
 5. 111 Ruling from the Tomb
 6. 113 Appearances and Other Deceits

 7. 103 Racing the Night
 8. 102 The Memory of War
 9. 101 The Needs of Earth
 10. 104 Visitors from Down the Street
 11. 105 Each Night I Dream of Home

 12. 110 Patterns of the Soul
 13. 112 The Rules of the Game

Onko uutisryhmän lisäksi muita paikkoja, jossa höpöttää Crusadesta?

IRC-keskustelukanava #babylon5.fi jatkaa edelleenkin olemassaoloaan ja käy myös Crusade-keskusteluun. Lue kuitenkin ensin ryhmän säännöt osoitteesta http://www.hut.fi/~shaavist/b5/irc.html .
Tämä sivu ©2000,2005 Henrik Herranen

"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1998, PTN Consortium.


[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]