<-- takaisin Varjojen paratiisiin

Babylon 5: 2. tuotantokauden (2259) päähenkilöt

SciFi-asetelmistaan huolimatta Babylon 5 on kertomus ihmisistä, heidän tekemistään ratkaisuista ja niiden seurauksista. Babylon 5:n henkilöhahmot ovat yhtä mielenkiintoisia ja vaihtelevia kuin heidän kokemansa tilanteetkin.

[Sheridan] Kommodori John Sheridan - Bruce Boxleitner
Babylon 5:n komentaja ja Maaliiton edustaja. Yhtenä Maan harvoista sotasankareista Sheridan oli ihmisten ainoan suuremman voiton takana Maan-Minbarin sidan aikana. Tämä taas on ansainnut hänelle minbaarien sotilaskastin vihat. Yleensä iloluontoinen ja toisinaan vakava Sheridan oli presidentti Santiagon henkilökohtaisesti valitsema uusi komentaja Sinclairin tilalle. Sheridan toipuu edelleenkin vaimonsa Annan menetyksestä, joka kuoli arkeologisella tutkimusretkellä. Sheridan on viettänyt suurimman osan urastaan avaruusaluksilla; ja joutuu tosissaan yrittämään tottua olemaan paikan johdossa, joka on käytännössä kaupunki avaruudessa. Sheridan ja Ivanova ovat palvelleet yhdessä aiemmin.

[Ivanova] Komentaja Susan Ivanova - Claudia Christian
Varakomentaja ja Babylon 5:n päivittäisasioista vastaava Ivanova on kunnianhimoinen urakiipijä. Hän voi olla ajoittain hankala ja pessimistinen, mutta hänellä on kuiva huumorintaju, jota hän joskus jakelee rentoutuessaan. Venäjän Pietarissa syntyneellä upseerilla on kaunoja Psi-joukkoja vastaan, joidenka laillisesti määräämät telepatianpeittolääkkeet ajoivat hänen äitinsä lopulta itsemurhaan. Vaikkakin Ivanova on tuntee olonsa kotoisammaksi työssään ja roolissaan Babylon 5:llä, hänellä on tapa upottaa itsensä töihin. Komentajaksi ylentäminen on antanut hänelle lähettilän tehtäviä, mitä hän pitää erittäin haastavana.

[Garibaldi] Turvallisuuspäällikkö Michael Garibaldi - Jerry Doyle
Vastaa Babylon 5:n turvallisuudesta. Garibaldin menneisyys on kirjava, ja siihen kuuluu monta asemaa ja melkoinen annos alkoholismia. Aseman ensimmäinen komentaja Sinclair poimi hänet töihin, koska miehet olivat ennestään tuttuja. Sinclair kun tiesi, että Garibaldi olisi itsepintainen, eikä välitä poliittisesti korrekteista toimintatavoista - Sinclairin sanoin: "raivostuttava mies". Garibaldi lohkoo mielellään vitsejä joka asiasta, mutta on pohjimmiltaan epävarma itsestään. Hänen luontainen vainoharhaisuutensa ei yhtään vähentynyt, kun hänen joutui oman varamiehensä selkäänampumaksi yrittäessään estää presidentti Santiagon salamurhaa, ja nyt hän on varma, että Maaliiton sydämessä on jotain pahasti vialla.

[Winters] Talia Winters - Andrea Thompson
Babylon 5:n pysyvä telepaatti, psi-luokitukseltaan P5, on asemalla ensimmäisellä yksinkomennuksellaan, ja häntä sitovat tiukasti Psi-joukkojen säännöt ja määräykset. Hän myy telepaattisia palveluitaan liikemiehille ja auttaa aika ajoin aseman komentohenkilökuntaa neuvotteluissa. Psi-joukot kasvattivat ja kouluttivat Wintersin, mikä tekee heistä käytännössä Wintersin perheen. Viime vuonna Wintersin luona vieraili hänen vanha opettajansa, joka oli käynyt läpi Psi-joukkojen erikoiskokeita. Mies muutti Wintersiä ja antoi hänelle telekineettiset kyvyt ja ehkä jotain muutakin. Hän myöskin varoitti Wintersiä Psi-joukkojen muuttuvasta luonteesta, eikä Winters enää ole oikein varma siitä, luottaako Joukkojen motiiveihin.

[Franklin] Tri Stephen Franklin - Richard Biggs
Työlleen omistautunut ksenobiologian (muukalaisten biologia) erikoisasiantuntija Franklin johtaa Babylon 5:n sairaalaa. Kokeellisessa lääketieteessä kyntensä teroittanut lääkäri ei aina osaa käyttäytyä potilaiden kuullen niin kuin pitäisi. Hänen voimakas moraalintuntonsa ajaa hänet aika ajoin ristiriitoihin velvollisuuksiensa kanssa, joihin kuuluu ylilääkärinä oleminen sadoista maailmoista tulleille ja kulttuuriltaan kirjavan taustan omaaville muukalaisille, joista jotkut näkevät hänen roolinsa eri lailla kuin hän itse. Reilun kolmenkymmenen oleva lääkäri vietti vuosia liftaten avaruudessa lääkärintaitojaan vastaan saadakseen tilaisuuden tutkia uusia elämänmuotoja. Franklinin tiedetään rikkovan sääntöjä, kun hän tuntee asiansa olevan riittävänä tärkeän. Hän pitää ilmaista klinikkaa Alakerrassa (Downbelow section) niille, joilla ei ole varaa sairaalahoitoon.

[Mollari] Suurlähettiläs Londo Mollari - Peter Jurasik
Centaurin tasavallan edustaja. Londo Mollari pitää Babylon 5:n tehtävää humpuukina, jonka mahdollisuudet nostaa hänen kansansa takaisin menneeseen loistoonsa ovat vähäiset. Hänellä on pureva ja kyyninen huumorintaju. Tajuamatta sitä aluksi itsekään, Londo on tehnyt sopimuksen varjojen kanssa, jotka työskentelevät saattaakseen centaurit takaisin entiseen loistoonsa, ja jotka vastapalvelukseksi ovat pyytäneet vain saada apua joskus tulevaisuudessa. Sopimus alkaa jo nyt kaduttaa Londoa, mutta kansansa palauttaminen loistoon merkitsee hänelle niin paljon, että hän tuntee sen olevan hintansa arvoista.

[Delenn] Suurlähettiläs Delenn - Mira Furlan
Edustaa minbaareja. Delenn, joka on minbaarien korkeimman hallitsevan elimen Harmaan neuvoston jäsen, on tullut Babylon 5:lle esittäen tavallista suurlähettilästä voidakseen opiskella ihmiskuntaa sen jälkeen, kun keksittiin, että jotkut ihmiset kantavat minbaarien sieluja. Hänelle tarjottiin Neuvoston johtajuutta, mutta kieltäytyi palatakseen Babylon 5:lla ja täyttääkseen ennustuksen, johon kuuluu valon ja pimeyden taistelu. Palattuaan ja keskusteltuaan vorlonien lähettilään kanssa hän käytti outoa laitetta muuttaakseen itsensä eriskummalliseksi hybridiksi, joka puoliksi minbaari ja puoliksi ihminen. Delenn on väittänyt kokeneensa muutoksen toimiakseen siltana ihmisten ja minbaarien yhteisymmärryksessä, mutta vain hän yksin tietää, onko tämä totuus.

[G'Kar] Suurlähettiläs G'Kar - Andreas Katsulas
Edustaa Narnin valtakuntaa. Vaikkakin onkin kunnianhimoinen ja usein vihamielinen, G'Kar on myös hyvin hengellinen, ja hänen huolella tutkimansa ikivanhat pyhät kirjat ovat saaneet hänet ymmärtämään, että muinainen laji on palannut auttamaan centaureja rakentamaan valtakuntansa uudelleen. G'Kar on jopa säilynyt hengissä varjohyökkäyksestä, mutta sen paremmin hänen hallituksensa kuin Babylon 5:n neuvosto ei usko häntä.

[Kosh] Suurlähettiläs Kosh Naranek - Jeffrey Willerth
Alkuperäisen äänen suunnitteli Chris Franke.
Englanninkielinen käännös: Ardwight Chamberlain.

Puolitoista vuotta asemalle saapumisensa jälkeen Kosh ja hänen kansansa ovat vieläkin suuri kysymysmerkki. Varjojen tehdessä paluutaan Kosh, joka tuntuu olevan yksi harvoista joilla on niistä tietoa, on alkanut osallistua neuvoston tapaamisiin, vaika hänen syynsä olla Babylon 5:lä ovat vieläkin tuntemattomia. Kosh kommunikoi monimutkaisilla musiikkisarjoilla, jotka hänen kohtaamispukunsa kääntää englanniksi. Kun hän puhuu, hänen sanansa ovat harvat ja kuulostavat kryptisiltä, mutta usein niissä on outo totuuden tunne. Koshin omissa tiloissa on paksu ilmakehä, joka koostuu metaanista ja muista kaasuista. Se, tarvitseeko hän kyseistä ilmakehää, vai onko se vain keino tehdä hänestä vaikeammin tavattavan, on hämärän peitossa. Jopa tavatessaan vieraita omissa tiloissaan Kosh käyttää pukuaan.


Suurlähettiläiden avustajat

[Cotto] Vir Cotto - Stephen Furst
London centauriavustaja. Vaikka onkin yleensä arka ja epävarma itsestään, Vir aina silloin tällöin kokoaa itsensä vastustaakseen Londoa ja vaarallista tietä, jota Londo seuraa työskennellessään Mordenin kanssa.

[Na'Toth] Na'Toth - Mary Kay Adams
Naarasnarni, G'Karin avustaja. Yksi harvoista, jolla G'Kar kertoi uuden (tai hyvin vanhan) lajin löytämisestä. Na'Toth on henkeen ja vereen uskollinen G'Karille, vaikka tämä ei sitä heti uskonutkaan. Na'Toth uskoo asioiden suoraan selvittelyyn G'Karin yleensä käyttämien petosten ja juonien sijasta.

Lennier Lennier - Bill Mumy
Delennin avustaja, joka tulee suoraan luostarista Minbarilta. Hän kohtelee Delenniä lähes pyhänä olentona ja hyväksyy tämän muutoksen kyselemättä. Lennier alkaa pikkuhiljaa oppia diplomatiaa, vaikka onkin suljetun kasvatuksensa takia säilyttänyt tietynlaisen viattomuuden.

Sivuhenkilöitä

[Keffer] Lt. Warren Keffer - Robert Russler
Babylon 5:n uusimman taistelulaivueen, Zeta-laivueen, päällikkö. Keffer johtaa useita aseman tutkimusretkiä, kun komentohenkilökunnan paikallaoloa ei tarvita. Kefferin perhe asuu Maassa.

[Morden] Morden - Ed Wasser
Varjojen ihmisagentista ei tiedetä paljoakaan. Hän pystyy kommunikoimaan suoraan varjojen kanssa ja on yksi harvoista, joka tietää niiden käyneen Babylon 5:llä. Pelaa verhojen takana ja on aina valmis puhumaan London kanssa sekä välittämään viestejä tämän ja "yhteistyökumppaneidensa" kanssa. Delenn ja G'Kar ovat tavanneet hänet, mutta vain Delennilla on edes harmaa aavistus siitä, kuka tai mikä hän on. Morden on pikkutarkan kohtelias, mutta voi määrätä kymmeniä tuhansia narneja kuolemaan kuin puhuisi säästä.

Clark President Morgan Clark - Gary McGurk
Kun presidentti Santiago kuoli "tapaturmaisesti" räjähdyksessä, otti varapresidentti Clark vallan ja alkoi välittömästi puskea omia päämääriään. Hän määräsi Sheridanin henkilökohtaisesti asemaansa tietämättä, että Sheridania kiinnostaa Maan lisääntyvää korruptiota vastaan taistelu. Clark ei juurikaan ole kiinnostunut Babylon 5:n tavoitteista.

[Alexander] Lyta Alexander - Patricia Tallman
Lyta oli Babylon 5:n ensimmäinen kaupallinen telepaatti, luokitus P5, ikä noin 30 vuotta. Hänet siirrettiin asemalta hyvin pian Koshin tutkimisen jälkeen, luultavastikin vorloneista saamansa tiedon takia.

Allan Zack Allan - Jeff Conaway
Garibaldin apuri Zack on innokas ja luotettava, joskaan ei välttämättä aseman välkyin henkilö. Garibaldin vanhan apurin Jackin tultua pidätetyksi Garibaldin murhayrityksestä Zackin asema turvahenkilökunnassa on noussut.

[Sinclair] Suurlähettiläs Jeffrey Sinclair - Michael O'Hare
Babylon 5:n ensimmäinen komentaja. Välittömästi presidentti Santiagon kuoleman jälkeen Sinclair kutsuttiin takaisin Maahan ja siirrettiin uudelle asemapaikalle suurlähettilääksi Minbariin (katso sarjakuva "In Darkness Find Me.") Sinclair nimitettiin Babylon 5:n johtoon minbaarien vaatimuksesta; minbarien, jotka kaappasivat ja luotasivat hänen Linjan taistelun aikana. Delenn on varma siitä, että Sinclairilla on suuri kohtalo (katso "Soul Hunter", "A Voice in the Wilderness, part 2"). Tähän viittaa pieni kurkistus tulevaisuuteen jaksossa "Babylon Squared", jossa Sinclair oli johtamassa sotaa valon armeijassa.

Katso myös JMS:n ilmoitus ja sitä seurannutta keskustelua Michael O'Haren lähdöstä.

[Bester] Bester - Walter Koenig
Kuuluu Psi-poliiseihin, Psi-joukkojen eliittiryhmään, joidenka tehtävänä on mm. jäljittää karanneita telepaatteja. Korkean P12-luokituksensa ansiosta hän on saanut ainakin jonkun verran valtaa joukoissa. Bester ei kaihda keinoja saavuttaakseen päämääränsä, joka suurimman osan ajasta on sama kuin Psi-joukkojenkin.

[Refa] Lordi Refa - William Forward
Säälimätön ja periaatteeton centaurin ylhäinen, jonka kanssa Londo tekee yhteistyötä vallanjanossaan. Nähdään ensimmäisen kerran jaksossa "The Geometry of Shadows".

Tämä käännös ©1998 Henrik Herranen

Tämä sivu on käännös The Lurker's Guide to Babylon 5:n sivusta http://www.midwinter.com/lurk/universe/cast-2.html ja sitä seuraavasta sivusta. Kiitos sivujen käyttöluvasta Steven Grimmille.


"Babylon 5," the Babylon 5 logo, all publicity photos and images from the series are copyright © and trademark 1992-1998, PTN Consortium.
[Best viewed with any browser] [LeHTori 10+]