Babylon 5 DVD:llä: The Gathering ja In the Beginning

18.12.2001

Nyt ensimmäinen aluekoodin 1 Babylon 5 -DVD on sitten julkaistu. Julkaisu on yhdellä kaksipuolisella levyllä, jonka ensimmäisellä puolella on pilottielokuva The Gathering alkuperäisessä kuvasuhteessaan 4:3. Toisella puolella on In the Beginning anamorfisessa 16:9-kuvasuhteessa. Molemmissa tv-elokuvissa on pseudo-4-kanavainen Dolby Surround -ääni.

Tarkempi englanninkielinen tekninen kuvaus täältä.

The Gathering

Verrattuna Laserdisc-kuvalevyyn, on tämä versio hieman parempi, ja luultavasti suunnilleen niin hyvän näköinen kuin mitä siitä koskaan saadaan. Ehkäpä aiheesta joskus vielä tehdään versio, jossa filmirakeisuutta on siivottu, mutta se pitäisi tehdä jollain kunnon laitteistolla, eikä tyypillisellä liikekompensoimattomalla moskalla, jolla esimerkiksi Buffyn kaksi ensimmäistä kautta on tuhottu.

In the Beginning

ItB:ssä ongemana ovat alunperin NTSC-resoluutiolla tehdyt erikoistehosteet, komposiittikuvat ja ristihäivytykset, jotka joudutaan mankeloimaan aika ikävien suodattimien läpi, jotta niistä saadaan konvertoitua anamorfinen 16:9-masteri. Lopputuloksena on DVD, jossa normaalikuva on välillä veitsellä leikaavan terävää, mutta jossa erikoistehosteet ovat välillä uskomattoman suttuisia. Normaalikuvakin on välillä huonoista valaistusolosuhteista johtuen luvattoman rakeista. Voi voi.

Yhteenveto

Kokonaisuutena levy on pettymys. Ääni olisi saanut olla diskreettiä vanhan moskan Dolby Surroundin sijasta. Kuva olisi saanut olla monessakin suhteessa parempi In the Beginningissä. Ainoa extra on yksi (1) tekstiruutu, jossa kerrotaan samat näyttelijöiden nimet, jotka lukee oikein hyvin lopputeksteistäkin pysäytyskuvan avulla.

Onhan tämä parempi kuin sama VHS:llä, mutta mistään referenssitason DVD:stä ei todellakaan ole kysymys. Koska parempaa ei ole luvassa pitkään aikaan (koskaan?), on DVD välttämätön hankinta jokaiselle, joka haluaa sarjaa kestävässä ja VHS:ää paremmassa formaatissa.