Muut juoksut

Hallimaraton 2023

Sunnuntai 15.1.2023 klo 9.00

Sää:
Lämpötila n. 18 astetta (sisähalli)

Bruttoaika:
3:53:54

Puolimaratonin väliaika (arvio):
1:55:21

Linkki Garmin Connectiin:
https://connect.garmin.com/modern/activity/10312903497

Olin jo muutamana vuonna huomannut Pirkkahallissa järjestettävän hallimaratonin ja miettinyt, että sitäkin voisi joskus kokeilla. Moni tuttu siellä olikin jo juossut. Loppuvuodesta tein päätöksen sille osallistumisesta. Joulukuun alussa sairastamani korona kuitenkin aiheutti pientä pohdintaa, uskallanko sinne lähteä, mutta alkuvuodesta kun uudet liikuntaetusaldot tulivat käytettäviksi, ilmoittauduin mukaan. Ajattelin, että hölkkäilen ja tarvittaessa sitten vaikka kävelen maaliin. Pirkkahallin 300 metrin radalla maratonin juokseminen tarkoittaisi 140 täyttä kierrosta ja 2/3 päälle, mikä tuntui aika tylsältä, mutta halusin kuitenkin kokeilla tätäkin.

Aamulla heräsin 6.30 aikaan ja söin aamupalaksi lautasellisen kaurapuuroa, kaksi juustoruisleipää ja yhden vaalean leivän, ja join pari kupillista kahvia. Pirkkahallille ajelin hyvissä ajoin, ja olin paikalla vähän ennen kahdeksaa. Hallissa oli vielä kovin hiljaista, mutta juttelin parin tutun klubilaisen kanssa, jotka olivat talkoissa järjestelyjen puolella. Otin myös juoksunumeroni ja menin pukuhuoneeseen kiinnittämään sen paitaani. Vaihdoin samalla juoksuvaatteet valmiiksi päälle.

Pikku hiljaa hallissa alkoi myös olla enemmän juoksijoita. Lähtöä odotellessa juttelin muutamien kanssa. Hölkkäilin myös vähän radalla, jotta sain säädettyä lenkkareiden nauhoihin sopivan kireyden. Muuten en lämmitellyt, koska vauhtini tulisi kuitenkin olemaan melko rauhallinen. Olin päättänyt lähteä vähän alle neljään tuntiin tähtäävää vauhtia. Paljon parempaan kuntoni ei riittäisi, ja toisaalta siitä voisi heti hidastaa jos juoksu tuntuisi raskaalta.

Lähtöaika lähestyi, ja menin muiden juoksijoiden mukana takasuoralle lähtöviivan tienoille. Sijoittauduin aika lähelle kärkeä, koska arvelin suurimmalla osalla menevän matkassa enemmän kuin neljä tuntia. Markon kanssa laskeskelimme odotellessa lähtöviivan paikkaa, ja päädyimme siihen, että se on oikeassa kohdassa. Laskimme myös, millä kierrosajalla pääsisi neljän tunnin tavoitteeseen, vaikka itse olin toki laskenut tämän jo aikaisemmin.

Aika pian päästiin liikkeelle. Yritin itse lähteä maltilla. Kärki paineli menojaan, ja varoin lähtemästä samaan vauhtiin. Markokin lähti selvästi neljän tunnin tavoitetta kovempaa, mutta huomasin tämän jo ensimmäisen sadan metrin kohdalla ja hidastin omaa juoksuani.

Juoksu tuntui hyvältä, kuten tässä vaiheessa pitäisikin. Ensimmäiset kierrokset täyttyivät jonkin verran tavoitevauhtia nopeammin, mutta en väkisin lähtenyt hidastelemaan, kun juoksu tuntui kuitenkin kevyeltä ja syke pysyi alhaisena. Ensimmäiset kilometriajat olivatkin 5:30:n alapuolella, osin jopa aika selkeästi. Tiesin siis keränneeni vähän marginaalia tavoiteaikaan nähden. Uskoin sitä tarvittavan vähän huoltopisteitä varten, mutta tiesin sitä olevan myös ylimääräistä.

Hitaampia ohitellessa vaihdoin alkumatkasta lähes joka kerta tuttujen kanssa muutaman sanan. Matkan edetessä tämä kuitenkin jäi. Jotkut juoksijat juoksivat ainakin välillä rinnakkain, vaikka tämä oli kiellettyä. Tuskinpa ohittelusta silti kovin paljon ylimääräistä matkaa kertyi.

Kuuluttaja piti ajan tasalla kärjen tilanteesta ja etenemisestä, ja kertoi puolimaratonin täyttyvän 70. kierroksen jälkeen takakaarteen lopussa. Virallista väliaikaa siitä ei saisi, mutta aloin itsekin sitä odotella, vaikka matkaa oli vielä aika paljon.

Puolimaratonin lähtö oli klo 11, ja joitakin tuttuja puolikkaalle aikovia olikin jo radan reunalla. Moikkasin heitä ja vaihdoin vauhdissa muutaman sanan.

Huoltosuunnitelmani oli tuttu aiemmilta maratoneilta: ottaisin matkalla viisi geeliä ja yhden suolapussin. Tällä kertaa niiden jakaminen tasaisesti oli helppoa, koska huoltopiste oli aina 300 metrin välein. Olin vienyt sinne ennen lähtöä nimelläni varustetun pakasterasian, jossa geelit ja suola olivat valmiina odottamassa. Suunnitelmani toteutui täsmälleen suunnitellusti. Otin geelit kierroksilla 40, 60, 80, 100 ja 120. Suolan otin puolivälissä eli kierroksen 70 kohdalla. Tämä tuntui toimivan kaikin puolin hyvin. Tosin juoksun loppupuolella vatsa tuntui siltä, että viides geeli saattoi olla vähän liikaa, mutta onneksi tästä ei seurannut muuta kuin lieviä ilmavaivoja.

Kierrosaikanäytöltä oli helppo seurata oman juoksun etenemistä. Siitä näki aina myös täyttyneen kierroksen ajan. Yhden kerran ajanottomaton ylittäessäni kierrosaika ei päivittynyt. Huusin heti ajanottajalle tästä, ja perässäni tulleet muutamat muut juokijat huusivat, ettei heilläkään ollut päivittynyt. Kuuluttajakin aina välillä sanoi, että jos huomaa kierroksia puuttuvan, tästä voi huomauttaa ja asia tarkastetaan ja korjataan. Itselläni näin kävin onneksi vain tuon yhden kerran, ja seuraavan kerran ajanottomaton ylittäessäni se oli jo korjattu.

71. kierroksella muistin painaa kellooni puolimaratonin väliajan takakaarteen lopussa. Se oli 1:55:21, eli olin reilusti edellä tavoitettani. Olin tästä toki jo tietoinen, koska olin seurannut koko ajan kierrosaikojani, jotka olivat pääsääntöisesti 2-3 sekuntia tavoitetta parempia.

Vähän ajan päästä puolimaratonin juoksijat liittyivät seuraan, joten radalla alkoi olla selvästi enemmän porukkaa. Ei kuitenkaan häiritsevän ruuhkaista.

Oma juoksuni eteni tasaisesti. Matka tuntui toisaalta vielä aika pitkältä, joten aloin tuttuun tapaan laskea, montako geelin ottoa olisi enää jäljellä. Näin se tuntui lyhyemmältä, koska niitä oli vain kolme.

Sykkeeni oli jo ennen puolimatkaa ollut jonkin verran korkealla, lähellä anaerobista kynnystä. Juoksu tuntui kuitenkin silti kevyeltä, joten en hidastanut vauhtia. Uskoin että sairastetulla koronalla oli ehkä tähän vielä vaikutuksensa. Puolivälin jälkeen syke alkoi olla jo lähes jatkuvasti anaerobisen kynnyksen yläpuolella, mikä vähän huolestutti, mutta päätin jatkaa samaa tahtia.

Kun 100 kierrosta eli 30 km täyttyi, aloin jo vähän laskeskella mahdollista loppuaikaani. Puolimaratonin väliajan perusteella uskoin, että pääsisin aika helposti alle neljään tuntiin. Katsoin kelloni näyttämää aikaa ja laskin jäljellä olevaa aikaa, ja näiden perusteella näytti kuitenkin siltä, että tavoite menisi aika tiukille. Vasta juoksun jälkeen tajusin, että kellossani oli sisäjuoksutilassa näkyvissä kellon kierrosaika eikä kokonaisaika, ja olin katsonut siitä vain minuutit enkä tunteja. Näytössä oli siis käytännössä puolimaratonin kohdalta alkanut ajanotto. Eli itse asiassa olin näissä laskelmissani laskenut, pääsenkö toisen puolimaratonin kahteen tuntiin, mutta en tätä juoksun aikana vielä ymmärtänyt. Ihmettelin kyllä, mihin oli kadonnut se muutaman minuutin marginaali, joka minulla vielä puolimatkassa oli ollut. Luulin siis, ettei minulla olisi varaa antaa vauhdin yhtään hidastua. Onneksi juoksu tuntui sen verran helpolta vielä, että pystyin ylläpitämään tavoitevauhtia aavistuksen kovempaa vauhtia.

Matka eteni, ja jatkoin edellä mainittuja laskuja. Alkoi näyttää siltä, että pääsisin nipin napin tavoitteeseeni. Korkeasta sykkeestä huolimatta en hyytynyt eikä muitakaan ongelmia tullut. Jossain vaiheessa tajusin, että matkaahan oli jäljellä enää kolme kilometriä eli 10 kierrosta. Se tuntui jo vähältä!

Aiemmin olin käynyt juomassa aika tarkkaan kymmenen kierroksen välein, mutta lopussa alkoi olla jo selkeästi jano. Niinpä kävin useammin juomassa, mutta maltoin juoda vain vähän kerrallaan. Tämäkin toimi ihan hyvin.

Aika pian lähdin viimeiselle kierrokselleni. Tuntui hyvältä! Sen päätyttyä olin siis maalissa, ja painoin kelloni pysähdyksiin. Samalla katsoin virallisen loppuajan ja yllätyin, kun se olikin niin selvästi alle neljän tunnin. Matkalla maalihuoltoon kuitenkin jo tajusin, missä olin tehnyt virheen laskelmissani. Hyvä kuitenkin näin!

Maalihuollossa nautiskelin rauhassa ja juttelin taas muutamien tuttujen kanssa. Sen jälkeen kävin suihkussa, jossa joutui hetken odottamaan vuoroaan, vaihdoin vaatteet ja lähdin kotiin.

Hallimaraton oli yllättävän positiivinen kokemus, ja voisin lähteä sellaiselle uudelleenkin! Etukäteen olin pelännyt, että sama maisema ja ympyrän juokseminen alkaisi tuntumaan puuduttavalta, mutta ei se ollutkaan niin paha juttu. Plussapuolella ovat shortsikeli keskellä talvea ja huoltopiste käytännössä niin tiheästi kuin itse halusi.

Kilometriajat kuvaajana (laskettu 300 metrin kierrosajoista):

Kilometriajat taulukkona (laskettu 300 metrin kierrosajoista):

Km 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 42,195
Aika 05:0905:1305:2305:2005:2605:2705:2605:3205:3205:2905:3105:3305:3105:3205:3205:3305:2805:3405:3205:3305:3805:3905:3305:3105:3805:3805:3505:3805:3305:3505:4405:3805:4205:4505:3605:4205:3605:3405:3505:3405:3805:3001:07

Takaisin etusivulle