TAMPEREEN SEUDUN ROOLIPELAAJAT
Ajankohtaista Virallista Jäsenyys Arkisto Ilmoitustaulu

Princes of Florence

Kuvittele itsesi keskiaikaiseen kaupunkiin Italiassa, jossa kilpailu voi olla joskus hengenvaarallista, mutta tärkeämpää on näyttää muille aatelisille, että sinä ymmärrät enemmän taiteesta ja kulttuurista kuin he. Näin voisi lyhyesti kuvata Princes of Florence-peliä. Jokainen pelaaja on yksi kaupungin ruhtinaista ja pelin tarkoituksena on kerätä vaikutusvaltaa rakentamalla oman palatsinsa ympäristöä ja houkutella sinne erilaisia taiteilijoita ja tiedemiehiä. Koska artistit ovat nirsoja ympäristönsä suhteen, kannattaa suunnitella tarkkaan millaisilla rakennuksilla ja ulkoalueilla palatsinsa ympäröi saadakseen maksimaalisen hyödyn irti vieraistaan.

Toisin kuin monet pitämistäni peleistä Princes of Florence on hyvin monessa suhteessa yksinpelin tapainen eikä tarjoa paljoakaan vuorovaikutusta muiden pelaajien suhteen. Tosin se ainoa vuorovaikutus onkin sitten erittäin tärkeä ja vaatii suunnitelmien täydellistä uusimista moneen otteeseen.

Pelissä pelataan 7 kierrosta ja jokaisen kierroksen alussa käydään huutokauppaa tarjolla olevista artikkeleista, jotka ovat 3 erilaista ulkoaluetta (puisto, metsä ja järvi), hovinarri, rakentaja, arvovaltakortti ja värväyskortti. Inhottavaksi huutokaupan tekee se, että jokaista artikkelia on vain yksi kappale myynnissä kyseisellä kierroksella. Jos halusit juuri nyt hovinarrin, mutta joku muu on halukas maksamaan enemmän kuin sinä niin suunnitelmasi voivat ollakin yhtäkkiä turhia. Myös tapa, jolla huutokauppaa käydään on erilainen kuin peleissä yleensä. Jokainen pelaaja saa vuorollaan tarjota jotain artikkelia myyntiin aloitushinnan ollessa 200 floriinia (pelin rahayksikkö). Jos seuraava pelaaja haluaa olla mukana, hänen täytyy tarjota 100 floriinia enemmän. Ei enempää eikä vähempää. Jos seuraava pelaaja ei halua tarjota niin hän luopuu samalla oikeudestaan ostaa kyseinen artikkeli. Sen jälkeen kun pelaaja on ostanut itselleen jonkin myynnissä olevista artikkeleista niin hän ei saa enää osallistua muiden artikkelien huutokauppaan. Tämä asettaa pelaajan usein inhottavaan välikäteen, kun tarjolla olevan artikkelin hinta tuntuu alhaiselta, mutta sitä ei itse kuitenkaan halua. Nostaako hintaa sillä riskillä, että saa itse turhan artikkelin vai antaako sen mennä halvalla toiselle? Mielenkiintoinen ja paljon taktiikkaa sisältävä vaihe pelissä.

Huutokaupan jälkeen jokaisella pelaajalla on vuorollaan kaksi toimintaa, joilla hän voi ostaa itselleen bonuskortteja, ostaa persoonallisuuskortteja, pelata persoonallisuuskortteja, rakentaa rakennuksia ja ostaa vapauksia (uskonnon, matkustamisen ja puheen). Pelaamalla persoonallisuuskortin kortissa oleva persoona (taiteilija/tiedemies) suorittaa kortissa mainitun työn. Työt ovat eriarvoisia riippuen siitä mitä rakennuksia, vapauksia ja ulkoalueita ruhtinaalla on oman palatsinsa ympärillä. Jokainen persoonallisuus haluaa hiukan erilaisia, joten jokaiselle täytyy rakentaa omansa tai tyytyä kompromisseihin. Töiden valmistumisesta saa rahaa, jota voi käyttää taas seuraavissa huutokaupoissa ja jokaisen kierroksen paras työ saa arvovaltapisteitä, jotka lopussa ratkaisevat voittajan. Bonuskorteilla voi nostaa töiden arvoa, rakennukset nostavat myös töiden arvoa ja niistä saa rakennettaessa arvovaltapisteitä ja vapaudet nostavat töiden arvoa. Kun pelaajalla on vain kaksi toimintaa, niin suunnitelmat ovat tärkeitä.

Seitsemän pelatun kierroksen jälkeen jokainen pelaaja pelaa huutokaupoissa mahdollisesti ostamansa arvovaltakortit ja niistä saa arvovaltapisteitä erilaisten kriteerien mukaan. Kun nämä pisteet on summattu pelaajien pisteisiin pelin voittaa se, jolla on eniten arvovaltapisteitä.

Pelin viehätysvoimaa on hankala selittää, mutta se on ehdottomasti yksi parhaita pelejä, joita viime vuosina on ilmestynyt. Pelin suunnittelijoista Richard Ulrich on uusi tekijä, mutta Wolfgang Kramer on Reiner Knizian ja Klaus Teuberin ohella yksi parhaita pelisuunnittelijoita maailmassa ja Princes of Florence on jälleen yksi hieno peli hänen työpajaltaan.

Princes of Florence
Suunnittelijat: Richard Ulrich & Wolfgang Kramer
Alea/Rio Grande
3-5 pelaajaa
60-90 minuuttia

*****

-Ari Mononen, 26.8.2001

taser-hallinto (ät) modeemi.fi